11-07-2013 Kerkuilen

De eerste controles van de kerkuilenkasten zit erop. Door het koude voorjaar waren wij benieuwd hoe het broedsucces van de kerkuilen zou zijn. Wij kregen begin juni al een bericht van Johan de Jong dat de kerkuilen veel later waren begonnen met het leggen van hun eieren. Ook was de bezetting van de nestkasten niet goed te noemen.
Half juni hebben wij om een indruk te krijgen drie nestkasten, waar elk jaar jongen in groot werden, gecontroleerd. Er werden in de nestkasten kleine jongen aangetroffen. Dit week dus niet af van het landelijk beeld. Wij hadden dus ook besloten om de controle van de nestkasten uit te stellen tot eind juni.

Jonge KerkuilenJonge Kerkuilen

Nu de meeste nestkasten gecontroleerd zijn kunnen wij de balans opmaken. Weinig broedgevallen zijn aangetroffen en in de kasten en die bezet zijn, komen slechts een paar jongen voor. Wel zaten in sommige nestkasten wel kerkuilen, maar waren geen eieren of jongen aanwezig. Door het aanhoudende koude weer in het voorjaar is het slecht gesteld met de muizenstand wat je dan ook weer terugvind in het aantal broedgevallen van zowel uilen als torenvalken.