24-05-2014 Uilen controles.

Door eerdere, uiteenlopende berichtgevingen van diverse groepen die zich bezighouden met het beschermen van o.a. kerkuilen, bleken tijdens controles dat de uilen waarschijnlijk in sommige regio’s vroeg waren begonnen aan hun broedseizoen. Daarentegen kwamen er ook weer berichten binnen van nestkasten waarin alleen nog maar uilen aanwezig waren en geen jongen of zelfs eieren. In diverse gebieden waren al grote jongen van kerkuilen geringd en de aantallen jongen per nestkast waren hoog te noemen.
Wij hebben besloten om dan toch maar met de controles te beginnen en op 22 mei, ruim twee weken eerder dan de voorgaande jaren, zijn wij ’s avonds maar op pad gegaan om een nestkastencontrole te doen in de omgeving van Meppel. Op de Veendijk bleken de nestkasten van de kerkuilen onbezet. In de nestkast van de steenuilen, die de voorgaande jaren altijd zorgde voor vliegvlugge jonge steenuilen, troffen wij slechts twee eieren aan.
In de gemeente Nijeveen was de situatie beduidend beter. In de eerste nestkast voor kerkuilen zaten maar liefst 7 forse jongen, die in een uitstekende conditie waren. Tijdens het ringen van de jongen ook nog maar even de nestkast schoongemaakt en vol verwachting op naar de volgende nestkast. Tijdens het openen van de nestkast vloog er een uil uit. Hier bleken de jongen al vliegvlug te zijn. Er waren nog slechts twee jongen aanwezig in de kast. Hoe groot dit broedsel in het beginstadium was, dat laat zich raden, maar dat er in ieder geval drie jongen vliegvlug zijn geworden staat als een paal boven water.
Op 23 mei werden er weer enkele uilenkasten gecontroleerd. Ook nu weer troffen wij nestkasten aan met respectievelijk 7, 7 en 6 jongen. Daarentegen waren er ook twee nestkasten waar wel uilen aanwezig waren maar waar wij geen broedsel aantroffen.
Uit deze steekproef kunnen wij nu al concluderen dat dit broedseizoen er veel beter uitziet vooral in vergelijking met de slechte resultaten van vorig jaar. Vorig jaar zijn er van ons totaal bestand aan nestkasten slechts 27 jongen uitgevlogen, nu al hebben wij in enkele gecontroleerde nestkasten in 2014 al 27 jongen geringd. Daar moeten dan natuurlijk de vliegvlugge jongen, die wij niet geringd hebben, nog bij geteld worden.

240514kerkuiljongen