- Gegevens
Nestkastencontrole
Onder leiding van Martin Roomer zijn er nestkastencontroles uitgevoerd op de Havelterberg. Op 17 mei waren er ten opzichte van eerdere controles nog enkele bonte vliegenvanger nesten aangetroffen. De boomklever liet het evenals vorig jaar afweten. De reden hiervoor is onbekend.
- Gegevens
25-05-2021 Nestkastjes
De eerste ronde van de controles van de nestkastjes (mezen) zit erop. Veel bijzonderheden zijn er niet over te vermelden, behalve dat het zoals u ook kunt lezen in de voorgaande artikelen, een wat later broedseizoen is. Tevens bleek dat er toch relatief veel nestkastjes nog onbezet waren. Wel nestmateriaal, maar nog geen eitjes. Daarentegen troffen wij ook nestkastjes aan met jonge mezen van een dag of tien oud. Opvallend was ook dat het aantal jonge vogels in de nestkasten niet erg hoog was. Voorgaande jaren hadden wij regelmatig nestkasten met meer dan 10 jongen. Dit seizoen echter hebben wij deze aantallen jongen niet aangetroffen. Nu is de voedselsituatie natuurlijk door de weersomstandigheden ronduit slecht te noemen. Laten wij hopen dat, wanneer de temperaturen gaan oplopen, de voedselsituatie voor de jonge mezen beter wordt. Bijgaande foto een nestkastje die bezet is door bosmuizen.
- Gegevens
23-04-2019 Nestkastencontrole
Zaterdagmorgen (20 april) zijn Fred de Groot en Martin Roomer begonnen met het controleren van mezenkasten op de Havelterberg. In tal van nestkasten waren al eieren aanwezig en zelfs zaten er al wat mezen te broeden. In één nestkastje troffen ze zelfs al jonge koolmezen aan. Dat hebben wij zo vroeg in het seizoen nog niet eerder meegemaakt. Op de eerste eieren van de bonte vliegenvanger moeten wij nog even wachten.
- Gegevens
12-05-2017 Nestkastjes
De eerste controles van de nestkastjes op de Havelterberg zijn afgerond. Opvallend waren de grote verschillen van de ontwikkelingen van de broedgevallen in de nestkasten.
Terwijl de mezen al volop zitten te broeden of dat er in veel nestkasten ook al jongen aanwezig zijn, zijn de bonte vliegenvangers beduidend later. In veel nestkasten waren ze nog bezig met het maken van hun nestjes en in een enkel geval troffen wij één of twee eieren aan. Het koude weer van de afgelopen tijd zal hier debet aan zijn. Wij zijn dan nu ook benieuwd of wij de aantallen broedende vliegenvangers halen in vergelijking met de voorgaande jaren.
- Gegevens
09-02-2015 Nestkastjes AOC Terra
De nestkastjes op de Havelterberg zijn aan vervanging toe. Deze nestkastjes waren gemaakt door leerlingen van de basisschool in Darp onder de bezielende leiding van meester Molenkamp. Nu echter zijn zij na vele jaren afgeschreven. Spechten hadden deels hun werk gedaan en vocht had ook geen positieve werking op de duurzaamheid van de nestkastjes. In eerste instantie zijn door de leerlingen ongeveer een vijftigtal nestkastjes opgehangen. Wij moesten dus hetzelfde aantal weer ophangen en evt. oude nestkasten verwijderen. Daar wij als vogelwerkgroep de voorgaande jaren veel activiteiten op scholen hadden verricht, leek het ons nu dan ook zinvol weer een school te benaderen voor het maken van nestkasten. Onze keuze viel op AOC Terra. Deze school zag het maken van nestkasten als een leuk en leerzaam project en stemde in met ons verzoek. Het maken van nestkastjes door de leerlingen heeft twee voordelen. Ten eerste betrek je de leerlingen bij de natuur en ten tweede kunnen ze hun praktische vaardigheden botvieren op het materiaal voor het maken van de kastjes.
Er dient natuurlijk wel een strak toezicht aanwezig te zijn bij de fabricage van de nestkasten. Jaren geleden zijn wij begonnen met het maken van nestkasten op lagere scholen. De eerste school zal nooit vergeten worden. Daar wij nog moesten ervaren wat de leerlingen qua handvaardigheid nu wel of niet aankonden, gaven wij de leerlingen veel vrijheid in het ontwerp van de nestkasten. Dit gaf zeer verrassende resultaten te zien. Nestkastjes werden voorzien van enkele invliegopeningen omdat volgens de uitleg van enkele leerlingen dit diende voor airco tijdens warme dagen. Andere leerlingen vonden dat meerdere gaten in een nestkast kon dienen voor het bezoek van meerdere vogels tijdens het broeden. Toen wij een leerling er op attendeerde, dat een invliegopening in de bodem van het nestkastje absoluut niet kon, werd door de leerling de oplossing aangedragen het nestkastje dan op de kop maar aan de boom op te hangen. Ook sommige ontwerpen van nestkasten gaf verrassende resultaten te zien. Als Rietveld nog geleefd zou hebben, had hij deze ontwerpen als zeer creatief betiteld. Ook het schilderen van nestkasten was een openbaring. Niet alleen de nestkasten werden voorzien van een verflaag. Diverse Hulken (de nestkastjes werden van groene verf voorzien) hielden zich bezig met het schilderen en ook hier werd er zeer creatief omgesprongen met de schilderstaak. Door aanleiding van dit schilderswerk zou Mondriaan zijn steil drastisch hebben veranderd. Alleen denken wij wel dat bij thuiskomst van de leerlingen de ouders de uitbarsting van de creativiteit niet geheel konden delen met hun kroost.
- Gegevens
30-04-2014 Nestkastencontrole op 26 april.
De eerste volledige nestkastencontrole hebben wij achter de rug. Zoals al eerder aangegeven troffen wij niet veel nestkasten aan die bezet waren door bonte vliegenvangers. Zou onze voorspelling uitkomen? Zoals het nu lijkt, krijgen wij misschien slechts de helft van het aantal broedgevallen in vergelijking met de voorgaande jaren. Het merendeel van de vliegenvangers moeten nog overgaan tot de eileg. Toch kun je aan de hand van het nestmateriaal wel al opmaken hoeveel paren wij dit jaar kunnen verwachten. Momenteel zijn slechts 12 nestkasten bezet door bonte vliegenvangers. In 2012 hadden wij 33 broedgevallen en in 2013 hadden wij 37 broedgevallen. Er kunnen natuurlijk nog nestkasten bezet gaan worden door deze Afrikaganger, maar of wij de aantallen halen van de voorgaande jaren zal over een paar weken bekend zijn.
- Gegevens
21-04-2014 Nestkastjes controle.
Op 18 april is er een start gemaakt met het controleren van nestkastjes. Bij ons thuis hangen enkele nestkasten. Deze zijn een indicator voor de start van het controleren. Daar in een nestkast een pimpelmees al ruim een week zit te broeden, werd het dus tijd om een start te maken. Tijdens de controle van de nestkasten op de Havelterberg bleek, dat bijna alle kasten bezet waren door mezen. In de meeste nestkasten kwamen eieren voor en een gedeelte al broedende mezen. Ook troffen wij al het begin van boomklevernesten aan.
Hoe zou het dit jaar aflopen met de bonte vliegenvanger? Zijn door het zachte voorjaar de rupsen eerder dan de jongen van deze Afrikaganger? De bonte vliegenvanger is reeds in Nederland te horen.
In de nestkastjes hebben wij echter nog geen nesten van deze vogels kunnen aantreffen. Normaal gesproken zijn ze in vergelijking met de mezen ook iets later met de start van hun broedseizoen. Nu echter zijn de nestkastjes al voor 90% bezet door mezen en is er dus niet veel plaats meer voor de vliegenvangers. Wij zijn nu dus reuze benieuwd naar de ontwikkelingen van het broedseizoen van dit vogeltje. Loopt de piek van de rupsen toch nog redelijk gelijk met de jongen periode van de bonte vliegenvanger of vissen ze achter het net?
- Gegevens
09-02-2014 Nestkasten Oosterboerschool
Onlangs zijn wij gestart met een project op de Oosterboerschool.
Dit project bestaat uit drie middagen, waarvan de eerste middag bestaat uit het maken van nestkastjes, de tweede middag uit het schilderen ervan en de derde middag zullen de nestkastjes opgehangen worden op twee verschillende plaatsen. Op de laatste middag (21 februari) hebben wij in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe een natuurwerkdag ingepland. Op deze middag gaan wij met de leerlingen nestkastjes ophangen bij de oeverzwaluwenwand bij Tweeloo en gelijktijdig zal het opschot van wilgen, riet en andere obstakels etc. verwijderd worden. Voor kinderen een leuke activiteit om in de natuur aan de slag te gaan en ook kennis op te doen wat betreft de natuur.
In de maand mei gaan wij met de leerlingen de nestkasten controleren en ook de nestelende oeverzwaluwen observeren.
- Gegevens
05-04-2013 Nestkasten maken met scholieren (Hooghalen)
Al jaren proberen wij door middel van activiteiten op lagere scholen de jeugd meer te betrekken bij de natuur. Nestkasten timmeren, uilenballen pluizen, voorlichting etc. staat bij ons hoog in het vaandel. Ook nu weer hebben wij op de lagere school de Bosvlinder in Hooghalen nestkastjes getimmerd en geschilderd met leerlingen van groep 7 en 8. Als de verf droog is zullen op kort termijn de kastjes in de buurt van de school opgehangen worden. Door ook de nestkastjes te laten controleren door de leerlingen hopen wij een basis te leggen voor toekomstige natuurvorsers.