- Gegevens
15-04-2022 Blauwe reigers
Ondertussen is de kolonie bij het Reestdal weer geteld. Vorig jaar zagen wij een verschuiving en deling van de bestaande kolonie. Een aantal blauwe reigers hadden vorig jaar hun nesten gemaakt bij het huis van de beheerder van het ooievaarsstation. De reden hiervoor was, dat tijdens het bijvoeren van de ooievaars de blauwe reigers alleen maar naar beneden vlogen om bij het voedsel (kuikens) te komen. Voor de blauwe reigers het meest ideale scenario. Dit seizoen bleek dat enkele nesten van de blauwe reigers ingenomen waren door de ooievaars. Tijdens de laatste telling konden bij het ooievaarsstation de nesten van slechts 4 blauwe reigers vastgesteld worden. Een achteruitgang van 3 nesten in vergelijking met vorig jaar. Voordat de bomen in het blad komen te staan (dan is het moeilijk om de nesten te ontdekken) zal nog een telling gedaan worden. Wij hebben nu in totaal 38 bewoonde nesten.
- Gegevens
28-06-2021 IJsvogels
Het aantal broedgevallen van de ijsvogeltjes is evenals de uilen sterk teruggelopen. Voor zover bij ons bekend hebben wij in onze omgeving slechts één broedpaartje. Op twee, bij ons bekende locaties, waar de voorgaande jaren ijsvogeltjes hebben gebroed, komen ze niet meer voor. Ook hier zal de korte winter de oorzaak zijn geweest van de achteruitgang van deze vogels.
- Gegevens
28-06-2021 Scholeksters
Al jaren broeden er scholeksters op platte daken die voorzien zijn van grind. Het broedsucces van deze scholeksters is veel groter dan op het platte land. Predatie door vos, marter en tal van andere predatoren zorgen ervoor dat de nesten van bodembroeders zwaar te lijden hebben. Platte daken zijn voor deze predatoren niet toegankelijk. Dit verklaart dat de scholeksters, die op daken broeden, veel meer kans hebben om hun jongen groot te brengen. Deze foto kregen wij opgestuurd van een bewoner, de heer René Staal, die is gemaakt op een dak aan de Rembrandtlaan waar de scholeksters op het dak nu jongen hebben.
- Gegevens
16-04-2021 Blauwe reigers
Al jaren tellen wij het aantal reigernesten bij het ooievaarstation de Lokkerij. Voorgaande jaren nestelden de vogels hoofdzakelijk in een eikenbosje grenzend aan het Reestdal. Dit jaar zijn het aantal broedparen in het bosje sterk afgenomen. Tot onze verbazing zit er nu een groeiende kolonie te nestelen tussen de ooievaars bij het ooievaarsstation. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk gebruik maken van het voedsel wat voor de ooievaars bestemd is. Waarom zou je 100 meter moeten vliegen om aan voedsel te komen als het ook met 10 meter kan volstaan. Bijgaande foto is wat onduidelijk maar je ziet een reiger op het nest staan. Daaronder nesten van ooievaars.
- Gegevens
1-7-2019 Broedgeval scholekster (Bodelaeke)
Scholeksters broeden soms op vreemde plaatsen broeden. Daken, bermen. palen, bloembakken en zelfs op een balkon worden soms gebruikt als broedlocatie. Ze zijn niet kieskeurig als het gaat om hun nestlocatie. Wel zie je steeds vaker dat ze kiezen voor veiligheid. Op bijvoorbeeld daken is de kans op predatie vele malen kleiner dan op het reguliere platte land.
Onlangs kregen wij een verhaal over een broedgeval van een paartje scholeksters toegestuurd. Bijzonder leuk verhaal en vandaar dat wij dit geplaatst hebben.
- Gegevens
2012-05-13 Scholekster 2012
Steeds meer zie je in steden en dan vooral industrieterreinen op platte daken van bedrijven scholeksters. Deze daken zijn meestal bedekt met grind en mos en bieden op deze wijze vooral veilige broedgelegenheid voor o.a. scholeksters. Onlangs hebben wij een bezoek gebracht aan zo’n dak. In eerste instantie was het de bedoeling om te kijken of de visdiefjes al waren overgegaan tot de eileg maar dat was nog niet het geval.
Dit bezoek ging met luidruchtige begeleiding van een scholekster gepaard. In het grind troffen wij zijn nest aan. Even een foto en weg wezen. Over een paar weken zijn de eieren uitgekomen en worden de jongen gevoerd door hun ouders. Deze brengen het voedsel aan zodat de jongen zelf niet hun voedsel moeten zoeken, dit in tegenstelling tot de andere weidevogels. Deze jongen moet zodra ze geboren zijn zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Vandaar dat de scholekster als enige weidevogel of kustvogel gebruik maakt van platte daken.
Nest van een scholekster
- Gegevens
07-05-2012 Bijzondere waarneming.
Donderdagmiddag kregen wij van René Koster een wel zeer bijzondere melding van het voorkomen van een vogel in het Staphorsterveld. Het betreft een hop. Deze vogel, voorkomend in Zuid Europa, is een pionier. Daar wij slechts één hop hebben kunnen waarnemen kunnen wij niet stellen dat deze vogel hier ook overgaat tot broeden. Misschien trekt hij verder naar andere oorden. Wij zullen dan ook deze vogel nauwlettend proberen te volgen.
Evenals de bijeneter verlegt hij zijn grenzen naar het noorden. Vorig jaar waren er voor zover wij weten, slechts één broedgeval van de hop in Nederland. De bijeneter had vier broedgevallen in onze regio. De opwarming, al zou je dit voorjaar anders denken, heeft gevolgen voor diverse vogelsoorten. Zoals al eerdere berichtgevingen zullen er soorten verdwijnen en zullen exoten zich vestigen in Nederland.
De Hop. (Foto René Koster)
- Gegevens
08-05-2012 Koekoek een stadsvogel?
Onlangs werden wij gebeld door een bewoner van het Beatrixplantsoen in Meppel. Hij vertelde een dode koekoek te hebben gevonden. Deze was volgens hem tegen een raam aangevlogen. Nu zijn raamslachtoffers in de vogelwereld een bekend fenomeen maar van een koekoek hadden wij dit nog nooit gehoord, laat staan midden in de stad. Ook hebben wij in ons stedelijk gebied nooit een koekoek horen roepen. In steden met veel groen komen ze wel voor. Misschien was het Wilhelminapark en omgeving zijn biotoop. Onze eerste gedachte was dan ook dat het waarschijnlijk om een sperwer zou kunnen gaan. Het bleek dus wel degelijk een koekoek te zijn en dus een bijzonder voorval.
Dode Koekoek