- Gegevens
23-05-2020 Kleine plevieren
Al jaren broeden in onze omgeving kleine plevieren. Achter het ziekenhuis broedt meestal wel een paartje. Bij de zandwinning proberen al jaren kleine plevieren te broeden maar door het steeds veranderen van bijv. het zanddepot komt er van deze broedsels niet veel terecht. Dit jaar lijkt het anders te gaan. Op twee zandplaten troffen wij alarmerende plevieren aan wat dus duidt op de aanwezigheid van een nest of zelfs jongen. Na een korte zoektocht werd er een nest met 4 eieren, een nest met nog twee pas geboren jongen en een nest waarvan de jongen deze al hadden verlaten, aangetroffen. Het lijkt dus dat dit jaar de vogels hier broedsucces hebben. Dat de jongen van de kleine plevier klein zijn geeft onderstaande foto aan.
- Gegevens
12-12-2018 Retentiegebied achter ziekenhuis
Eindelijk is het retentiegebied achter het ziekenhuis verkocht aan Heidehof uit Eext. De afgelopen jaren had het gebied in principe geen eigenaar. De Provincie had het in de verkoop maar dit proces gaf nog al wat problemen. Nu is er duidelijkheid over gekomen bij wie wij moeten zijn als het over het beleid gaat en of wij de vele broedvogels in dit gebied ook kunnen behouden voor de toekomst. Over het toegepaste beleid van de komende jaren zijn nog vragen maar in ieder geval wordt het voor onze vogelwerkgroep nu duidelijk met wie wij om de tafel moeten. Grootste zorg is de openheid van het gebied.
Op maandag 10 december is er een bezoek gebracht aan het gebied met de heer Speulman van Heidehof. Hij gaf te kennen dat het gebied gevrijwaard moet blijven van houtopstand en dat deze winter het hele gebied zal worden gemaaid (klepelen). In januari gaan wij om de tafel om een gebiedsplan op te stellen. Natuurlijk is het onze inbreng om het huidige bestand van 2018 aan broedvogels te behouden. Grootste zorg is het jaarlijks terugkeren van de groei van wilg en els.
- Gegevens
23-09-2017 Nieuws retentiegebied achter het ziekenhuis
Onlangs kregen wij bericht over het retentiegebiedje. Zoals al eerder vermeld verruigt het gebiedje in snel tempo. Wij waren dan ook zeer verheugd dat het gebiedje binnen afzienbare tijd gemaaid wordt. Wij weten nog niet wie in de toekomst dit gebied gaat beheren. Onze insteek is echter wel dat het gebied zijn open karakter behoudt. Het is het gehele jaar door een aantrekkelijk vogelgebiedje en in het voorjaar broeden er vogels, die in andere gebieden niet altijd voorkomen. Daar ons jaarverslag reeds bij de drukker ligt, konden wij deze kennisgeving hierin niet vermelden.
- Gegevens
04-06-2017 Bodelaeke
Zoals reeds vermeld is het toekomstige bouwterreintje enorm verruigd. Overal groeit nu riet manshoog. Wat ons het meest zorgen baart is de aanwezigheid van tientallen ganzen met honderden jongen. Deze ontwikkeling zagen wij vorig jaar al, maar dat het uitgroeide tot deze proporties, dat hadden wij niet voorzien. Dit heeft gevolgen gehad voor de broedvogels. Zelfs de kokmeeuwen zijn niet teruggekeerd en hebben het gebied links laten liggen. Wel is er een toename van brandganzen. Op de onderverharding van de paden, die nauwelijks meer te zien is door de uitwerpselen van de ganzen, hebben wij geen nesten meer aangetroffen van plevieren. Wel heeft nog een paartje kluten en twee paar scholeksters hier hun eieren nog uitgebroed. Wat nu wel opviel was de aanwezigheid van een paar mantelmeeuwen. Deze waren elk jaar wel aanwezig om te kijken of er nog wat te halen was, maar zoals het nu lijkt zijn ze overgegaan tot broeden.
- Gegevens
20-04-2017 Kleine plevieren
Het retentiegebied achter het ziekenhuis ziet er dit jaar wederom goed uit. Gelukkig is het gebied deze winter gemaaid. Pitrus en opschot van jonge wilg en els is eveneens meegenomen tijdens het maaien. Het verwijderen van begroeiïng is de enige manier om de huidige natuurwaarden vast te houden. Bij het laten verwilderen van het gebied ontstaat er natuurlijk een ander soort natuur. Kale zandplaten e.d. komen in onze omgeving echter niet voor, zodat wij moeten proberen om dit gebiedje zolang mogelijk vast te houden in zijn huidige vorm. Momenteel zijn er minimaal vijf kieviten zijn er aan het broeden. De kleine plevieren zijn aanwezig maar hebben nog geen eieren. Dit zal echter niet lang meer duren voordat deze kleine pleviertjes ook overgaan tot de eileg. Een paartje wulpen en tureluur zijn eveneens aanwezig. Of ze in het gebiedje broeden is op het moment van schrijven nog niet bekend. Hoe het eindresultaat zal worden, weten wij op het moment van schrijven van dit artikel natuurlijk nog niet. Predatie heeft nog niet plaatsgevonden zodat over enkele dagen ook in dit gebiedje jonge kieviten zullen rondlopen.
- Gegevens
09-11-2016 Natuurontwikkeling Dalfsen
Op de Havelterberg werken wij al jaren samen met Vitens. In het waterwingebied hebben wij nestkasten hangen voor mezen en bosuilen. Een paar weken geleden werden wij benaderd door een werknemer van dit bedrijf om te adviseren over een stukje natuurontwikkeling bij het nieuwe pompstation in de gemeente Dalfsen. Bij dit station ligt een ‘calamiteiten’plas. Op deze locatie moest grondwerk verricht worden. Dit was natuurlijk een uitgelezen kans om aan natuurontwikkeling te doen. Vrijgekomen zand kun je afvoeren en dat brengt extra kosten met zich mee. Je kunt ook gaan denken aan de aanleg van bijv. een oever- of ijsvogelwand. Voor dit laatste is gekozen. Er is zelfs een vogeleilandje aangelegd in het midden van de plas.
Door vrijwilligers van Vliegvlug is op het eiland grof grind aangebracht om het eilandje aantrekkelijk te maken voor bijv. plevieren. Het eiland is 40 meter lang en ongeveer 6 meter breed. Daar in de plas maar ongeveer dertig centimeter water staat, zijn om het eilandje geulen gegraven van ongeveer een meter diep. Op deze manier wordt het eilandje minder toegankelijk voor predatoren. Tevens is er een steilwand voor o.a. oeverzwaluwen aangelegd met een lengte van ongeveer veertig meter. Via een dam is deze wand te bereiken. Voor de rest wordt hij omgeven door water. Wanneer deze wand gebruikt gaat worden door oeverzwaluwen, dan kan het zijn dat er na een aantal jaren zoveel gaten in de wand zijn gegraven dat deze niet meer gebruikt kan worden door de zwaluwen. De mogelijkheid is er dan om van de voorkant van de wand een meter af te graven zodat op deze manier weer een nieuwe steilwand ontstaat. Dit kan enkele keren gedaan worden en dan is dus de mogelijkheid om de steilwand aan de achterkant aan te leggen. Je laat dus de wand als het ware wandelen. Daar de wand bereikbaar is via een dam kunnen predatoren toegang krijgen tot dit gebiedje. Daarom is er voor gekozen om het gebiedje af te schermen door schrikdraad. Met belangstelling wachten wij het komende voorjaar af om te kijken of er direct al vogels gebruik gaan broeden.
- Gegevens
1-6-2016 Bodelaeke eind mei
Op 26 mei is er een inventarisatie gedaan op het bouwterreintje van Bodelaeke. Aantallen nesten zijn geteld en er is een inschatting gedaan van het aantal jonge vogels. Nu is dit voor soorten zoals kluut, plevier, tureluur, scholekster en kievit geen moeilijke opgave, maar anders is het met de kokmeeuwen. Wij telden 159 nesten met eieren. In diverse nesten troffen wij pasgeboren jongen aan en er waren ook al jongen die het nest verlaten hadden. Onze inschatting is dan ook, dat er een kleine 200 broedparen in dit gebiedje nestelen. Van de bontbekplevieren liepen drie bijna vliegvlugge kuikens rond. Bij de rest van de aanwezige broedvogels hebben wij door middel van een alarmtelling de aanwezigheid van jongen kunnen vaststellen. Dit was geen eenvoudige klus wanneer er een paar honderd meeuwen door hun gekrijs hun afkeur voor ons bezoek laten blijken. Ook troffen wij nu de eerste nesten aan van de kuifeenden en een nest van de visdief. De komende twee weken zal er nog een toename zijn van jonge tureluurs, kluten, kokmeeuwen en plevieren. De grauwe- en brandganzen hebben met hun jongen inmiddels het gebiedje verlaten. Wij kunnen inmiddels wel de conclusie trekken dat ook dit jaar weer het gebiedje een groot succes is voor broedvogels.
Honderden vogels boven het gebiedje
- Gegevens
10-05-2016 Bodelaeke mei
Onlangs is er weer een bezoek gebracht aan het bouwterrein. Wat opviel waren de enorme aantallen kokmeeuwen. Vorig jaar vestigden een honderd broedparen zich op het bouwterrein. Dit jaar verwachten wij een toename. De eerste eieren van de meeuwen zijn nu gelegd. Ook waren er nu activiteiten van de kleine plevier te zien. Diverse kuiltjes hadden ze gemaakt in de onderverharding van de aan te leggen wegen. Deze zijn door het koude voorjaar wat later dan de voorgaande jaren. De kluut is ook weer aanwezig en momenteel lopen de eerste jonge kieviten rond. De visdiefjes vlogen ook weer boven het gebied. Deze moeten echter nog beginnen aan het broedseizoen. Vorig jaar werden de visdiefjes wat verdreven door de meeuwen. Wij zullen zien hoe de komende weken het gebiedje wat broedvogels betreft zich ontwikkeld.
Nest tureluur
Nest brandgans
- Gegevens
05-05-2016 Bodelaeke eind april
Op het bouwterreintje van Bodelaeke is het momenteel onrustig. Aangrenzend wordt er gebouwd en het vogelgebiedje wordt gebruikt als zanddepot. Dit heeft natuurlijk een negatieve uitstraling op de aanwezige broedvogels. Nu is het altijd zo, dat er op bouwterreinen activiteiten plaats vinden. Dit proces is niet te keren, mits je de werkzaamheden stil legt, maar dat is absoluut niet onze bedoeling. Het enige wat wij kunnen doen is door overleg zo goed mogelijk de schade proberen te beperken. Het zal dit voorjaar, zoals het zich nu laat aanzien, wel een hele toer worden. Mensen gebruikten in het vroege voorjaar het gebiedje o.a. om hun honden uit te laten. Aan bandensporen te zien werd er ook wel met de auto gereden. Ondertussen is het hek met bebording van broedende vogels weer geplaatst. Verstoring gebeurd in dit geval vooral door onwetendheid van mensen. Door het publiek er op attent te maken van de waarde van dit gebied zullen dit voorjaar weer veel vogels het gebiedje gebruiken om te broeden.
Ondertussen zijn de bontbekplevieren overgegaan tot de eileg. Zoals de voorgaande jaren gebruiken de plevieren de onderverharding van de wegen als nestplaats.
Nest van de kokmeeuw