22-07-2016 Kerkuilennieuws en filmpje juli 2016

Zo langzamerhand kunnen wij de balans opmaken van het kerkuilenseizoen. Al gauw bleek dit, dat de uilen wat later zijn begonnen met de start van het broedseizoen. Nu wij op 5 nestkasten na (deze bevatten nog jongen en moeten begin augustus gecontroleerd worden) alle gegevens verwerkt hebben, kunnen wij stellen dat er tijdens het verloop van dit seizoen toch grote verschillen zitten in het broedsucces. Tevens troffen wij verschillen aan tussen de hogere zandgronden en de lager gelegen gebieden.

jonge kerkuil 2016

De eerste broedgevallen brachten in de lagere gebieden maar weinig jongen op, terwijl de latere wat meer broedsucces hadden. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de natte perioden in dit voorjaar. De muizenpopulatie heeft door de vele regenval te lijden gehad en heeft zich later in het seizoen enigszins hersteld. De hogere zandgronden schijnen van de vele regenval minder last hebben gehad dan de lagere gebieden. Hier hadden de vroege legsels een acceptabel aantal jongen. Zelfs een nestkast met 7 jongen konden wij noteren.

In Nijeveen wordt een film gemaakt voor de Historische Vereniging. Het voorstel van Klaas Klomp was dan ook dat het misschien leuk zou zijn dat er van de uilenwerkgroep opnames van bijvoorbeeld het ringen van jonge kerkuilen gemaakt zouden worden.

Een filmpje van het ringen van een jonge kerkuil kunt u hier bekijken.