291217steenuil29-12-2017 Steenuiltje in de auto.
Hoe komt er een vogel onder mijn motorkap terecht, dat was de vraag die we onlangs kregen van een inwoonster uit Berkum in de gemeente Zwolle. Zij had al een tijdje een vreemde lucht waargenomen in de auto maar wist niet waar deze vandaan kwam. Toen zij bezoek had van iemand met meer technische kennis dan zij zelf, kreeg deze het verzoek eens op onderzoek uit te gaan. Het euvel was snel gevonden. Bij het openen van de motorkap bleek dat er een vreemde vogel in het motorcompartiment was beland. Het uiterlijk van de vogel gaf er blijk van dat deze reeds enige tijd niet meer in leven was. Omdat de vogel voorzien was van een pootring kwam zij op het idee dat het misschien wel zinvol was de vondst te melden. Aangezien zij bekend is met één van de vrijwilligers van Vliegvlug kwam de melding inclusief ringgegevens en foto’s van het slachtoffer bij ons binnen.
Op de foto was een gehavende vogel te zien met de uiterlijke kenmerken van een steenuiltje. De ringgegevens werden gemeld bij het vogeltrekstation te Wageningen. Het bleek inderdaad om een steenuiltje te gaan welke op 31 mei 2017 als niet vliegvlugge juveniel in Laag Zuthem was geringd. Dit is hemelsbreed 6 kilometer van de vindplaats.

De vraag van de melder was, waarom kruipt er een vogel onder de motorkap. Nou hierover konden we snel duidelijkheid geven want alle omstandigheden wezen er op dat de vogel het slachtoffer is geworden van een steenmarter. De steenmarter vind in het motorcompartiment van een auto beschutting voor zijn vijanden en daarom is dit ook een ideale plaats voor het verstoppen van een buitgemaakte vogel. Ook na een rit met de auto is de motor warm en dat is ook een reden voor steenmarters om van die warmte gebruik te maken. Dat hij soms ook de bekabeling van de auto als lekkernij beschouwd is voor de autobezitter minder leuk. De auto van de Berkumse blijkt nog steeds probleemloos te rijden.