- Gegevens
Weidevogels in Nijeveen en Zomerdijk
Het gaat met de weidevogels in ons Nijeveense werkgebied niet goed. Tot nu toe hebben wij tegenvallende aantallen kieviten. Vorige jaren hadden wij nog een licht afnemend aantal broedvogels maar dit jaar kunnen wij spreken van een terugval. In maart leek het erop dat wij - en dan met name kieviten - hetzelfde aantal broedparen zouden halen, maar predatie zorgde ervoor dat wij nu wij blijven steken op ongeveer 60% van het aantal broedparen van de voorgaande jaren. Een zorgwekkende ontwikkeling. Wanneer deze trend zich doorzet, houden wij in Nijeveen geen weidevogel meer over. Nu nog komen wat weidevogels voor in één gedeelte van het gebied. Wanneer - zoals het zich nu laat aanzien - er in dit gebied geen of nauwelijks weidevogels voorkomen, ziet de toekomst er zorgelijk uit.
Aan de Zomerdijk had Jelmer Bakker een bijzondere vondst. Op 7 april vond hij de eerste 2 nesten van de tureluur. In het eerste nest lag één ei en het tweede nest twee eieren. Dit is bijzonder vroeg in het jaar. Ook de voorgaande jaren vonden wij hier al vroeg in het seizoen tureluurnesten, maar zo vroeg in het seizoen hadden wij nog niet eerder meegemaakt. Na de vondst gemeld te hebben bij Boerenlandvogels bleken het de eerste gevonden eieren te zijn in de provincie Overijssel. Zoals het zich laat aanzien, moeten er nog wel een aantal kieviten zich gaan vestigen in dit gebiedje. Momenteel zijn er 3 nesten van de kievit gevonden en dus ook twee tureluurs.
Op 19 april werden de eerste jonge kieviten aangetroffen. Altijd een vertederend gezicht om dit kleine spul rond te zien lopen.
- Gegevens
Het weidevogelseizoen is geopend
Het zachte weer van dit weekend was de aanleiding voor de kieviten om te beginnen met de eileg in onze omgeving. Op zondagmorgen 19 maart vond Jelmer Bakker twee kievitsnesten met één ei. Dit heeft meestal tot gevolg dat wij de komende dagen op diverse andere locaties meerdere nesten met eieren van de kieviten kunnen aantreffen. Wij zijn zeer benieuwd wat het komende seizoen zal brengen. De voorgaande jaren hadden wij in een gebiedje weinig predatie door de vos, terwijl er in een ander gebied geen ei is uitgekomen. Laten wij voor de weidevogels hopen dat er dit jaar veel weidevogelkuikens vliegvlug worden.
- Gegevens
Weidevogels en predatie
Er is weer eens een onderzoek gedaan naar predatie van weidevogelnesten. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Faunabeheereenheid Drenthe. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in Smilde, Coevorden en Wapserveen. In alle drie gebieden was de vos de grootste predator. De meeste predatie vond plaats tijdens de nachtelijke uren. Dit is vastgesteld door bij de nesten camera’s te plaatsen. Er zijn 139 nesten met een camera van hoofdzakelijk kievit gevolgd. Van alle gebieden samen was de predatie van de nesten tijdens de eifase maar liefst ruim 57%. De vos predeerde de meeste nesten vanaf begin april tot een piek in de tweede helft van deze maand. Als je bedenkt dat de jonge kuikens nog ruim 20 dagen nodig hebben om wat te kunnen vliegen, dan is de conclusie dat er van de weidevogels in deze gebieden niet veel terecht komt. Natuurlijk zijn er oplossingen om de predatie enigszins te beperken. Afschot van o.a. de vos is dan een voor de hand liggende keuze. Tijdens de jongenfase komen de predatoren er ook nog bij die overdag op de jonge weidevogelkuikens jagen, zoals o.a. de zwarte kraai, blauwe reiger, ooievaar en torenvalk. Een gebied optimaal inrichten voor de weidevogels zal de oplossing zijn. Dus hoge waterstand, extensieve beweiding, flexibele werkzaamheden (niet overal tegelijk maaien) en of predatoren bestrijden of het gebied ontoegankelijk maken voor predatoren.
In het gebied Nijeveen kregen wij jaar op jaar te maken met een predatie van tussen de 50 en 60%. Dit sluit dus aan met de gegevens die uit het onderzoek gekomen zijn. In Nijeveen zit nog een cluster weidevogels aan de Dekkersweg. Tot op heden heeft de vos daar niet huis gehouden en bleef de predatie binnen te perken. Wanneer de weidevogelnesten in dit gebiedje ten prooi vallen aan predatoren, is het met de weidevogels in Nijeveen en Kolderveen gebeurd.
- Gegevens
08-05-2022 Weidevogels
Het weidevogelseizoen is wat het beschermen van de nesten betreft al bijna afgelopen. De kieviten hebben jongen en de eerste grutto’s, wulpen en tureluurs hebben al jongen of het zal niet lang meer duren of ook hier komen hun eieren uit. Door het droge voorjaar groeit het gras op de weilanden traag en wordt er in vergelijking met andere jaren vrij laat gemaaid. Dit kan een groot voordeel zijn voor vooral jonge kieviten. Wel zie je dat er sporadisch enkele kavels zijn gemaaid. De percelen waar nog niet gemaaid is, zullen de aanwezige nesten nog gespaard moeten worden tijdens de maaiactiviteiten. De balans kan echter al grotendeels opgemaakt worden. In ons werkgebied hadden wij ongeveer 25 kieviten en een tureluur. Hiervan zijn er 14 uitgekomen. Nu op de bouwlanden de bewerkingen klaar zijn zien wij op sommige percelen dat vooral de kieviten nog weer beginnen met een legsel. Wij zijn benieuwd wat voor resultaten dit geeft.
- Gegevens
15-04-2022 Weidevogels
Een paar bijzonder mooie weken wat betreft de weersomstandigheden werden nu afgewisseld door een periode met herfstachtig weer. Koud, winterse buien en zelfs op sommige plaatsen sneeuw in het begin van april lieten maar weer zien, dat de natuur zich niet laat dwingen. Wij gingen er vanuit dat het met de weidevogels een vroeg seizoen zou worden, maar dat liep anders. Rond het tijdstip van het schrijven van dit artikel zie je pas (althans in onze omgeving) dat er nu meer activiteiten zijn waar te nemen in de weilanden. Ook zal de neerslag een welkome afwisseling geweest zijn. Al met al valt het met de aantallen broedende weidevogels wel mee in ons werkgebied. Over een kleine week moeten de eerste kievitskuikens te zien zijn. Qua datum is het In vergelijking met voorgaande jaren normaal.
Op 14 april is een vluchtig bezoek gebracht aan dit gebied. Wat opviel was dat de aanwezige weidevogels weinig activiteiten lieten zien. Tijdens dit bezoek bleek dat er enkele nesten met eieren verdwenen waren. Waarschijnlijk het werk van de zwarte kraai.
Wel bijzonder was dat Jelmer Bakker op 6 april al een nest met twee eieren van de scholekster vond. Dit was bijzonder vroeg in het jaar, althans voor onze omgeving. Bij navraag bleek, dat dit ook de eerste scholekstereieren van dit seizoen waren van de provincie Drenthe.
- Gegevens
12-05-2021 Weidevogels
Voor de weidevogels is het in ons werkgebied geen goed jaar. Vos en kraai hebben het aantal broedsels in een paar gebieden gedecimeerd. Ook de kuikens van de weidevogels hebben het niet breed. Door de lage temperaturen van de afgelopen weken is het voedsel van de kuikens niet of nauwelijks voorhanden. Nu de temperaturen opgelopen zijn, gaan wij ervan uit dat de kuikens, die nu uit het ei kruipen, meer kans hebben om te overleven. Jelmer Bakker vond wel de eerste eieren van de graspieper. In het gebiedje achter het ziekenhuis hebben de weidevogels plaats gemaakt voor een paar honderd schapen. Van dit gebiedje hebben wij geen hoge verwachtingen meer wat betreft de weidevogels.
- Gegevens
16-04-2021 Weidevogels
Aan de Dekkersweg komen, evenals vorig jaar, weer een fors aantal kieviten voor op een paar kavels. Het eerste ei werd hier gevonden op 14 maart. Vanaf half april kunnen wij hier de eerste jongen zien rondlopen. De weersomstandigheden spelen deze jonge vogels echter niet in de kaart. Lage temperaturen en zelfs wat nachtvorst vanaf 11 april zorgen niet voor het overlevingssucces van de jongen. Op één kavel zou een vossenraster geplaatst worden. Dit is een klus van een paar uur. Door de zeer lage temperaturen hebben wij hier echter van af gezien. De eieren zijn al drie weken bebroed en de kuikens in het ei al ver ontwikkeld. Door de verstoring van het plaatsen van het raster worden de eieren (kuikens) tijdens enkele uren niet warm gehouden en zullen door onderkoeling dood gaan
Tot op heden hebben wij door predatie in dit gebied geen overmatige verliezen gehad aan weidevogellegsels. Op 15 april is er aan de Dekkersweg gemaaid. Tijdens het maaien werd er nog een keivitsnest gevonden en gespaard. Ook werden nu de eerste 4 jongen gezien. Maar even een foto van gemaakt.
Aan de Matenweg is het een ander verhaal. Op een maiskavel werden 11 nesten van een kievit gevonden. In een later stadium waren alle nesten op één na allemaal gepredeerd. Enkele lege eierdoppen werden teruggevonden. Hier kon worden vastgesteld dat vogels (kraaien) de oorzaak waren van het stelen van enkele eieren. Bij de meeste lege nesten troffen wij echter sporen aan van de vos. Helaas zal dit gebied voor de weidevogels geen succes zijn.
Aan de Zomerdijk komen nog maar een paar weidevogels voor. Het kan nog wat aantrekken, maar wij gaan ervan uit dat de verruiging door pitrus en de aanwezigheid van de vele ganzen nu nadelig is geworden voor de weidevogels.
- Gegevens
14-03-2021 Weidevogel seizoen van start
Op zondagmorgen 14 maart om 9.30 uur vond Herman Bus het eerste kievitsei in Nijeveen. Dit is zes dagen later als vorig jaar, toen Jelmer Bakker op 8 maart het eerste ei (ook het eerste ei in de provincie Drenthe) vond. Zoals het zich laat aanzien zijn er toch iets minder weidevogels aanwezig. Door het momenteel koude weer kan dit nog aantrekken. Wel waren ook de eerste tureluurs nu aanwezig.
- Gegevens
10-05-2020 Weidevogels
Het gebiedje aan de Zomerdijk gaf wat betreft de tureluurs een herstel te zien. Voor de kieviten wordt dit gebiedje steeds onaantrekkelijker. De toename van pitrus en vooral de ganzen heeft een negatieve werking op de hoeveelheid weidevogels (zie ook jaarverslagen van voorgaande jaren). Bij een controle in het begin van mei werden er nog 3 kievitsnesten en een nest van een taling bij gevonden. Wel werden nog vier nesten van de tureluur aangetroffen. Bijzonder is nu dat er bijna net zoveel tureluurs als kieviten in dit gebiedje broeden.
In het gebiedje aan de Gasthuisdijk op de grens van Drenthe en Overijssel zijn een redelijke aantal weidevogels aanwezig. Het toeval is dat op de omliggende weilanden het gras door de aanhoudende droogte niet wilde groeien. Op de kavels waar de weidevogels zoals grutto en tureluur moet in de vorm van pollen lang gras voldoende dekking zijn voor de nesten en dit komt dus uitgerekend in dit gebiedje in de vorm van een snelgroeiend grasmengsel voor. Dit leidde ertoe dat wij dit seizoen een toename zagen van het aantal broedparen van de grutto. Maar liefst 8 nesten werden van de grutto gevonden. Nog nooit eerder hebben deze aantallen grutto’s in dit gebied gebroed.