- Gegevens
Visdiefjes: minder nesten, maar groter broedsucces
Zoals al eerder vermeld hebben wij dit jaar minder broedparen visdiefjes. Dit seizoen hebben wij tot nu toe 61 nesten geteld. Voorgaande jaren hadden wij minimaal 80 nesten. Tot onze verbazing hebben de visdiefjes wel een groot broedsucces. Slechts enkele nesten zijn mislukt en tot nu toe heeft de vogelgriep geen merkbare invloed op deze kolonie. Ook het aantal vliegvlugge jongen per nest kan, zoals het zich tot nu toe laat aanzien, wel eens beter zijn dan voorgaande jaren. Door het ringen van de jonge vogels krijgen wij hier steeds meer duidelijkheid over.
- Gegevens
Te koud voor de visdiefjes?
De visdiefjes waren dit jaar een paar dagen later gearriveerd bij hun broedgebied in Meppel. Het aanhoudende koude weer zal hieraan ten grondslag gelegen hebben. Momenteel zijn ze weer nadrukkelijk aanwezig boven het dak waar ze altijd broeden. Op 16 mei is het eerste bezoek aan de kolonie gebracht. In totaal werden er 11 nesten aangetroffen met eieren. Het voorgaande jaar troffen wij op 17 mei 13 nesten aan. Conclusie is dat de visdiefjes een paar dagen later waren dan de voorgaande jaren maar dat de start van hun broedseizoen ongeveer hetzelfde is.
- Gegevens
Visdiefjes update
De visdiefjes zijn weer aanwezig, al laten ze zich nog niet zien boven de broedlocatie van de voorgaande jaren. Vorig jaar vlogen de eerste visdiefjes op 27 april al boven hun broedlocatie, maar tijdens het schrijven van dit artikel op 25 april lijkt het er nog niet op dat dit ze dit jaar rond deze tijd bij de broedlocatie zullen worden gezien. Het koude voorjaar zal hier ongetwijfeld debet aan zijn. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
- Gegevens
28-05-2022 Visdiefjes
Op 17 mei is er voor het eerst een bezoek gebracht aan de kolonie. Vorig jaar troffen wij op deze datum 43 nesten aan en wij waren benieuwd hoe het dit jaar zou gaan. Volgens onze waarnemingen waren de visdiefjes wat later in het seizoen gearriveerd bij de broedlocatie. Dit bleek tijdens ons bezoek ook te kloppen want wij troffen nu 13 nesten aan. Wel waren er veel visdiefjes aanwezig en dus zal het aantal nesten de komende tijd toenemen. Op andere daken hebben wij tot nu toe geen activiteiten van deze vogels waargenomen. Wel zijn wij van mening dat, wanneer de 'hoofdkolonie' druk bezet is, de latere vogels uitwijken naar andere daken. De komende weken zal dit meer duidelijkheid geven.
- Gegevens
02-12-2021 Visdiefjes
Al jaren houden wij de aantallen broedende visdiefjes bij in onze directe omgeving. Jaren geleden zaten op twee daken in Hasselt visdiefjes te broeden. Op het dak van Heem beton zat een kolonie van maximaal ongeveer 70 broedparen en op de oude loods bij het bedrijf Ridderinkhof ruim 130 broedparen. Dit dak was niet betrouwbaar zodat het tellen van de aanwezige broedende visdiefjes moeilijk was. Eenmaal hebben wij toestemming gekregen om via een naburig dak van een bedrijf de aanwezige broedende visdiefjes te tellen maar een 100% nauwkeurige telling was niet mogelijk. Deze twee locaties in Hasselt bestaan niet meer omdat door het afbreken van deze locaties de nestgelegenheid was verdwenen. Vanaf die tijd zag je in onze omgeving de visdiefjes toenemen. Op het voormalige bouwterrein van Bodelaeke in Giethoorn werden nu nesten van visdiefjes aangetroffen en in een later stadium zagen wij ook de vestiging van deze sterntjes in Meppel. Ook hier verkozen ze de daken als broedterrein. In eerste instantie zagen wij de vestiging op het dak van BCM aan de Industrieweg. Twee jaar later kwamen ze op het dak van scheepswerf de Kaap voor en weer een jaar later op het dak van Wabco en Dengerink. Nu broeden ze alleen nog op de daken van Dengerink en de Kaap. Wel zagen wij de laatste jaren een toename van het aantal broedparen. Een uitvoerig verslag is te lezen in de jaarverslagen van onze vogelwerkgroep. Landelijk gezien gaat het met de visdiefjes niet goed. Een jaarlijkse afname van < 5% (SOVON) is aan de orde.
Op het vaste land lijkt predatie een rol te spelen wat leidt tot een afname van het aantal broedparen.
Op de daken in Meppel speelt predatie nauwelijks. Wel zie je aan het begin van het seizoen vooral kraaien verwoede pogingen doen om een eitje te bemachtigen. Maar naarmate het aantal broedparen toenemen wordt de kans van slagen voor de kraaien steeds minder. Wel moeten de visdiefjes, vooral wanneer de eerste jongen uit het ei zijn gekropen, alert zijn omdat vooral kleine mantelmeeuwen de kolonie nauwlettend in de gaten houden.
- Gegevens
28-06-2021 Visdiefjes
Het aantal broedparen van de visdiefjes komt nu een beetje in de buurt van de voorgaande jaren. Wij denken nu dat de oorzaak gezocht moet worden in de bij de geschiktheid van het platte grinddak, waarop ze broeden. Tijdens de eerste controle bleek dat op het dak door de overvloedige regenval veel water lag. De visdiefjes hadden nu hun eieren op de droogste plaatsen gelegd en sommige hadden er een verhoogd bouwwerk van gemaakt. Dit was voor ons ook de eerste keer dat wij dit fenomeen zagen. Nu is het dak veel droger geworden en opvallend is dan ook dat op tal van andere plaatsen visdiefjes begonnen zijn met de eileg. Bijzonder is dat wij tijdens een controle een nestje met vier eieren (drie is normaal) aantroffen. Nog groter was onze verbazing dat de week erna er vijf in het nestje lagen. Nu komt het wel vaker voor bij o.a. weidevogels, dat er nesten gevonden worden met meer eieren dan wat normaal is, maar van een visdief hadden wij dit nog niet eerder waargenomen.
Op een andere locatie worden nu ook een paar visdiefjes waargenomen. Binnenkort zal ook dit dak bezocht worden om te kijken om hoeveel broedparen het gaat.
- Gegevens
25-05-2021 Visdiefjes
Zoals eerder vermeld op de site waren de visdiefjes in vergelijking wat later bij de broedlocatie gearriveerd. Vorig jaar bleken er tussen de aankomst van de visdiefjes en het beginnen met hun eileg niet veel dagen te zitten. Met dit geven in ons achterhoofd hebben wij besloten om op 18 mei een bezoekje te brengen aan de kolonie. Tot onze verbazing troffen wij al 44 nestjes aan met eieren. Hierbij loopt de ontwikkeling van de kolonie weer in de pas met die van vorig jaar. Ook dit jaar kunnen wij stellen dat de visdiefjes bij de broedlocatie arriveren en dan ook gelijk beginnen met het leggen van hun eieren. Dus achteraf zal dit broedseizoen niet veel afwijken van die van vorig jaar.
- Gegevens
12-05-2021 Visdiefjes
Met de visdiefjes wilde het in eerste instantie niet vlotten. Eind april waren er al enkele op het dak van het gebouw, waar ze altijd broeden, te zien. Door de slechte weersomstandigheden zat er geen schot in de ontwikkelingen van de kolonie en waren ze zelfs weer een tijdje afwezig. Op 5 mei vlogen er een twintigtal rond boven het dak en wij denken dat de aantallen nu wel zullen groeien. De voorgaande jaren brachten wij rond de tweede week van mei al een bezoek aan de kolonie en troffen wij de eerste eieren aan. Daar is dit seizoen nog geen sprake van. Ze zijn beduidend later. Wij verwachten nu dat de eerste eieren nu vanaf de derde week van mei gelegd zullen worden. Dit zal ook te maken hebben met de watertemperatuur. Kleine visjes, die als prooi dienen voor de jongen, zijn op dit moment nog niet te vangen en dat kan dus ook een reden zijn dat ze later in het seizoen beginnen met de eileg in Meppel.
- Gegevens
23-05-2020 Visdiefjes
De grootste kolonie in Meppel ontwikkeld zich in lijn met de voorgaande jaren. Op 11 mei troffen wij de eerste 12 nesten aan, op 20 mei was het aantal nesten gegroeid naar 39. Vorig jaar hadden wij 85 broedparen. Wij zullen, als het aantal broedparen gelijk is als vorig jaar, de komende weken nog een toename moeten krijgen van het aantal broedende visdiefjes.
Op een ander dak kwamen ook visdiefjes voor. Tijdens een bezoek troffen wij hier een nest van de scholekster, kleine plevier en de nesten van 3 visdiefjes aan.Twee visdiefjes hadden hun nest op anderhalve meter van het scholeksternest gemaakt. Op deze manier zijn ze wat veiliger voor vliegende predatoren zoals kraaien.