- Gegevens
Het vogeljaar 2024, een tussenstand
Nu het seizoen ten einde loopt kunnen wij de balans opmaken van de diverse vogelsoorten, waar wij bemoeienissen mee hebben. Wij kunnen wel stellen dat het natte voorjaar van invloed is geweest op de diverse soorten broedvogels bij ons in de buurt. Uilen, torenvalken en visdiefjes waren wat later begonnen met het broeden. Dat had bijvoorbeeld tot gevolg dat onze activiteiten met de diverse vogelsoorten in een korter tijdbestek gedaan moesten worden. Blijkbaar hadden de vogels hun broedseizoen iets uitgesteld en om daarna toch maar te starten met de eileg.
Uilen
De uilen hebben het dit jaar in ons werkgebied niet goed gedaan. De reden is de voedselsituatie en omdat er te weinig prooien voor hun jongen zijn, worden er minder eieren gelegd en is hun broedsucces minder hoog. Toch hadden wij nog een redelijk aantal nestkasten bezet. Wat wel opviel was dat er diverse legsels verlaten werden. De omstandigheden voor het groot brengen van hun jongen was niet ideaal. Het gemiddelde aantal jongen per nestkast was ook niet hoog te noemen. Ook zijn er uilen, die betere tijden afgewacht hebben en veel later in het seizoen alsnog zijn begonnen met het leggen van hun eieren.
Torenvalken
Voor de torenvalken geldt hetzelfde als de uilen. Ook zij zijn iets later begonnen met hun broedseizoen. Toch kunnen wij terugkijken op een redelijk aantal bezetten nestkasten. Binnen de bebouwde kom in Meppel hadden wij (voor zover wij weten) 2 bezette nestkasten. Ook 4 nieuwe nestkasten waren dit jaar voor het eerst bezet. In toenemende mate treffen wij broedende torenvalken aan in kerkuilenkasten.
Visdiefjes
De visdiefjes, die al jaren op een dak in Meppel broeden, werden voor het eerst pas laat in april voor het eerst boven hun broedlocatie gezien. Ook leek het erop dat in een iets later stadium ook voor een ander dak als broedgelegenheid gekozen werd. De kolonie in Meppel scheen zich opgedeeld te hebben. Tijdens het eerste bezoek in mei bleek ook waarom. Door de vele regenval was het dak van hun vaste locatie voor de helft zeer nat en niet geschikt om hun nesten te maken. Daarom waren ze waarschijnlijk gedwongen op een nestlocatie te zoeken met betere omstandigheden. Dit seizoen hadden wij dus 2 kolonies visdiefjes. Hun gezamenlijke aantallen komt wel overeen met die van de voorgaande jaren.
Zwaluwen
De oeverzwaluwen lieten het in vergelijking met de voorgaande jaren gedeeltelijk afweten. Minder broedgevallen in de beide kunstmatige wanden en ook hun aanvang van het broedseizoen was in ons werkgebied iets later. Helaas had dit voorjaar vernieling van het schrikdraad, die de steenmarters bij de nesten moet weghouden, ook een negatief resultaat bij de wand op Tweeloo. Tal van nesten zijn daardoor uitgegraven door de marter.
- Gegevens
Jaaravond 2023
Op 16 februari hield onze vogelwerkgroep zijn jaaravond. De voorgaande jaren was dit niet mogelijk door de corona perikelen, maar nu konden wij weer een jaaravond organiseren. De voorgaande jaren hielden wij deze in het clubgebouw van FC Meo. Helaas is dit gebouwtje niet meer te gebruiken en moesten wij op zoek naar een andere locatie. Met de helpende hand van de Gemeente Meppel konden wij terecht in het Leerwerkcentrum aan de Bremenbergweg.
Tijdens deze goed bezochte avond gaf Hilbert Folkerts een terugblik op de afgelopen jaren en vervolgens een lezing over winnaars en verliezers in de vogelwereld in de afgelopen jaren. Vervolgens gaf Linda Vloedbeld (beleidsmedewerker van de gemeente Meppel) een lezing over de achteruitgang van de biodiversiteit en de belangrijke rol van gradiënten in onze regio.
Wij kunnen terugkijken op een geslaagde avond.
- Gegevens
28-05-2022 Camera in nestkast
In Nijeveen is een nestkast voorzien van een camera. Dit levert mooie beelden op. Dit filmpje ontvingen wij van de fam. Reijnhout.
Link filmpje: Jonge steenuiltjes fam Reijnhout
- Gegevens
20-04-2022 Vogelwerkgroep Vliegvlug bestaat 25 jaar
In 1996 is de vogelwerkgroep opgericht. Dit was naar aanleiding van een oproep in de Meppeler Courant waarin mensen gevraagd werden voor de bescherming van de weidevogels. Hierop werd gereageerd en de start van de vogelwerkgroep was een feit. Door de slechte ontwikkeling van de weidevogels heeft er een verbreding wat het beschermen van het aantal weidevogelsoorten betreft plaatsgevonden en geresulteerd in de hedendaagse bescherming van o.a. weidevogels, uilen, visdiefjes, zwaluwen, nestkastjes voor mezen, torenvalken, slechtvalken, bijeneters en soorten die aanvullende bescherming nodig hebben. In eerste instantie zijn wij begonnen met een paar vrijwilligers en in de loop van de jaren is dit uitgegroeid naar ruim 30 vrijwilligers.
- Gegevens
13-03-2022 NL Doet
Via NL Doet hadden wij 15 personen gevraagd om ons op 12 maart te helpen. Een week daarvoor hadden zich ook 15 personen aangemeld. Met enkele vrijwilligers van Vliegvlug zaten wij dus op een deelname van ruim 20 personen. Uiteindelijk kwamen wij uit op 22 vrijwilligers.
Op 12 maart was het dan zover. Het plantgoed was voor die tijd besteld. Op 11 maart werd het gebied opgedeeld in sectoren waarin de verschillende struiken etc. aangeplant konden worden. Bij het ophogen van het terrein was de grond niet aangebracht op dezelfde hoogte zodat er in het gebiedje ook een klein hoogteverschil aanwezig was. Sommige struiken geven de voorkeur aan wat vochtige omstandigheden en andere soorten meer drogere omstandigheden. Met de aanplant moet daar rekening mee gehouden worden. Op een plattegrond van het gebiedje werd de aanplant ingetekend zodat op 12 maart alles glad zou verlopen.
Op zaterdagmorgen waren enkele vrijwilligers van onze vogelwerkgroep al vroeg op de locatie. De beplanting was afgeleverd en lag opgeslagen op de gemeentewerf van Meppel. Deze moest eerst opgehaald worden. Verder moest er voor de koffievoorziening ook het een en ander geregeld worden. Omstreeks 9.00 uur kwamen de vrijwilligers. Na een inleidend verhaal van Hilbert Folkerts zijn wij aan de slag gegaan. Door het grote aantal vrijwilligers werden de struiken (een kleine 300 stuks) in twee uur tijd in de grond gestopt. Daarna werd de omheining, deze was deels weggehaald om de mobiele kraan toegang tot het gebied te geven, hersteld. Ook werden nieuwe palen voor de omheining aangebracht zodat nu het gebiedje niet meer toegankelijk is. Omstreeks 12.15 uur was de klus geklaard. Op een paar gedeeltes van het gebied kunnen nog wat planten geplaatst worden. Deze zullen op kort termijn besteld en aangeplant worden.
Over enkele jaren zal de aanplant van geoorde wilg, vuilboom, hondsroos, gelderse roos, kardinaalsmuts, lijsterbes, wilde appel, meidoorn, sleedoorn en krent (allemaal inheemse soorten) zijn pracht in vooral het voorjaar laten zien. Een bloeiende oase op een industrieterrein en dit zal een grote aantrekkingskracht hebben op insecten en vogels en natuurlijk toeschouwers.
Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers die ons en vooral de natuur zaterdagmorgen geholpen hebben.
- Gegevens
15-02-2022 Help onze vogelwerkgroep
Onlangs werden wij op de hoogte gesteld dat wij waren genomineerd om mee te dingen naar een bedrag van 250 euro, die beschikbaar gesteld wordt door Stem in Meppel. Er zijn 3 genomineerden en de organisatie met de meeste stemmen krijgt dit bedrag geschonken. Voor onze club natuurlijk een mooie opsteker. Via https://www.facebook.com/SterkMeppel kunt u uw stem uitbrengen. Bij voorbaat dank
- Gegevens
02-12-2021 Weer te maken met de corona
Tot op heden zijn wij er niet in geslaagd om het corona virus de wereld uit te helpen. De ene variant is redelijk onder controle of de andere variant staat al weer voor de deur. Kortom komt het er op neer dat wij, zoals het zich nu laat aanzien, weinig kunnen beginnen en dat diverse taken uitgesteld moeten worden. Normaal gesproken zijn de november en decembermaand de vergadermaanden. Bijeenkomsten van clubs zoals de provinciale uilenwerkgroepen geven meestal een goed inzicht van het afgelopen broedseizoen. Op die avonden worden kennis en ervaringen uitgewisseld maar die fysieke bijeenkomsten gaan allemaal niet door. Ook onze jaaravond moeten wij helaas schrappen. Laten wij hopen dat de startavond (elk jaar komen wij met de vrijwilligers in maart bijeen om de taken van het komende seizoen door te praten) het volgend jaar wel kan plaatsvinden.
- Gegevens
09-02-2021 Verslag van het ringen van de afgelopen drie jaar
Al jaren ringen wij uilen, visdiefjes, torenvalken en nu ook bijeneters. Waarom wij dit doen is in een eerder verschenen artikel (website) al beschreven. Jonge kerkuilen ringen wij al jaren en daar hebben wij veel gegevens door verkregen. Van de visdiefjes worden de laatste jaren russen de 80 en 110 jongen geringd. Terugmeldingen van gevonden dode vogels of vogels die elders zijn gevangen of afgelezen ringnummers van levende vogels zijn echter te laag om daar een duidelijk beeld van te krijgen. Van de jonge kerkuilen kunnen wij nu, na vele jaren ringen, wel een beeld geven van waar de jonge vogels naar toe gaan, hoe oud ze worden en in welk levensjaar ze dood gaan. Daarom interessant om de resultaten van de afgelopen 3 jaar te vermelden. Aan de hand van terugmeldingen, waarin de ringplaats, vindplaats en ringdatum vermeld wordt, krijgen wij zicht op o.a. verplaatsingen van vooral jonge kerkuilen. Meestal worden de uilen dood aangetroffen en zijn het verkeersslachtoffers. Lang niet alle dode vogels worden echter gevonden. Wanneer een vogel wordt gepredeerd door bijv. een roofvogel, dan vind je deze niet terug. Ook wanneer vos, marter of zelfs kat de dode vogel aantreft, kan men zich voorstellen dat je er weinig tot niets van terug vind. De meeste aangemelde dode uilen worden langs wegen gevonden. Wanneer deze vogel geringd is en wordt aangemeld bij het vogeltrekstation, krijgt de vinder van de dode vogel een bericht van wanneer deze vogel is geringd, waar hij is geringd en hoe oud hij is geworden. De ringer krijgt dit bericht ook en op deze manier krijgen wij een inzicht over de door ons geringde vogels.
Veel voorkomende vraag is, blijven de jongen in de buurt? In het onderstaande grafiekje geven wij u inzicht in hoever de vindplaats verwijderd is van de plaats waar de jonge uilen zijn geringd.
Dit grafiekje geeft aan dat de meeste jonge uilen (61%) zich tot 20 km. van de ringplaats verplaatsen. De 17 % van meer dan 50 km. heeft een toelichting nodig. Enkele uilen zijn wat ondernemender. Een record afstand was een kerkuil die in Noord Frankrijk in aanraking kwam met een trein en sneuvelde. Vorig jaar hadden wij een broedende door ons geringde kerkuil die in Zeeland werd aangetroffen in een nestkast.
Vaak krijgen wij ook de vraag van hoe oud jonge kerkuilen kunnen worden. Ons record is een levende broedende kerkuil van 14 jaar oud. Veel jongen gaan het eerste jaar al dood. De afgelopen 3 jaar hebben wij echter geen strenge winters gehad en zijn er relatief weinig jongen dood gegaan. Door het aantal terugmeldingen van de jongen die in ons werkgebied zijn geringd en later dood zijn teruggevonden kunnen wij u wel een beeld geven van deze ontwikkelingen.
Hieruit blijkt dat maar liefst 63% van de geringde jongen het eerste jaar niet overleeft en slechts 17% ouder wordt dan 4 jaar.
De onderstaande grafiek geeft aan in welke periode van het jaar de meeste jongen dood gaan. Door zachte winters van de afgelopen jaren geeft dit een enigszins vertekend beeld. Door een winter met vorst en een dikke sneeuwlaag zal de sterfte onder kerkuilen vele malen hoger zijn. Maar toch zijn er een paar opmerkelijke gegevens. Vooral de maand maart valt op. Je zou in eerste instantie niet verwachten dat de meeste door ons geringde kerkuilen in maart sneuvelen. Zoeken naar een nieuw territorium voor het komende broedseizoen zal waarschijnlijk de oorzaak zijn. Het hoge cijfer in november spreekt voor zich. De uitgevlogen jongen krijgen nu te maken met andere weersomstandigheden zijn nog niet ervaren genoeg om deze periode te overleven.
Deze gegevens hebben betrekking op de jonge uilen, die in ons werkgebied zijn geringd en kan dus afwijken van provinciale of landelijke gegevens.
- Gegevens
06-11-2020 Boerenlandvogelbalans 2020
De Boerenlandvogelbalans 2020 in het kort is hier te lezen.