24-11-2012 Kerkuilen

Met de kerkuilen hadden wij dit jaar niets te klagen, hoewel er grote verschillen waren in het broedsucces en aantal aanwezige jongen tussen de gebieden. Rondom Meppel hadden wij geen grote legsels en dus ook weinig jongen. In de polder Mastenbroek ging het stukken beter, evenals richting Barsbeek (Het Hoge Land). De voedselsituatie zal een oorzaak geweest zijn voor dit gegeven. Een bijzonderheid was een nestkast met maar liefst vijftien eieren. Hier is echter niets van terecht gekomen.

Gegevens werkgebied Drenthe.

Dit jaar hadden wij een totaal van 7 broedgevallen in onze provincie. Hierbij zaten twee broedgevallen die zijn mislukt. De eieren zijn niet uitgekomen. Ook in de andere nestkasten was het broedsucces aan de magere kant. Weinig jongen zijn uitgevlogen. Wel hadden wij bij de familie Sondaar voor het eerst sinds jaren een broedgeval. Op deze prachtige locatie hadden wij al jaren een nestkast hangen maar tot dit seizoen echter onbezet. In totaal zijn er 14 jongen uitgevlogen.

Resultaten:

Naam: Laatste contr.datum: Gevonden: Eindresultaat
De Boer 23 juli 5 eieren verlaten
Versluis 14 juli 4 jongen uitgevlogen
Oosterveen 14 juni 4 jongen uitgevlogen
Lechaim 29 juni 1 jong uitgevlogen
Stelling 29 juni 15 eieren verlaten
Sondaar 6 juni 2 jongen uitgevlogen
Hoogenhout 4 juni 3 jongen uitgevlogen

 

 

 

 

 

 

 

Gemiddeld is dit twee jongen per nestkast.

Gegevens werkgebied Overijssel

In ons werkgebied in Overijssel ging het beduidend beter met het broedsucces dan in Drenthe Wij hadden dit seizoen 12 broedgevallen. Bij van Rees bleek de nestkast onbezet. Er waren echter wel kerkuilen aanwezig. In eerste instantie dachten wij dat de vogels niet waren overgegaan tot het leggen van eieren. In een later stadium kregen wij echter een melding, dat er in een loods een jonge kerkuil op de grond zat. Na veel zoekwerk werd deze jonge vogel gevonden en boven op een stapel goederen gezet, zodat de oude vogels het jong konden blijven voeren. De hele loods is door ons nagezocht maar dat bleek onbegonnen werk. De vogels konden op zeer veel plaatsen hebben gebroed en wij hebben dan ook verder geen jongen kunnen vinden. Bij de familie Spans troffen wij voor het eerst een broedgeval aan. De nestkast, geplaatst in 2006, had de voorgaande jaren niets opgeleverd. Onder grote belangstelling zijn de jongen geringd. Dit jaar dus voor het eerst 4 jongen.

Resultaten:

Naam: Laatste contr.datum Gevonden: Eindresultaat
Van Rees 27 juni 1 jong uitgevlogen
Lub 15 juni 4 jongen uitgevlogen
vd Vegte 8 juni 4 jongen uitgevlogen
Hupkes 12 juni 4 jongen uitgevlogen
Klaver 12 juni 4 jongen uitgevlogen
Spans 12 juni 4 jongen uitgevlogen
Huls 9 juli 2 jongen uitgevlogen
Aalberts   10 juli 5 jongen uitgevlogen
De Boer 10 juli 3 jongen uitgevlogen
Moed 9 juni 5 jongen uitgevlogen
Spijker 28 juli 3 jongen uitgevlogen
Kamp 12 juli 3 jongen uitgevlogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

In totaal zijn er van de 12 broedgevallen 42 jongen in Overijssel uitgevlogen, dit is 3,5 jong gemiddeld per nestkast. In vergelijking met het Drentse gedeelte van ons werkgebied is dit beduidend beter. In ons werkgebied in Drenthe en Overijssel zijn samen 56 jongen uitgevlogen. Dit is een gemiddelde van bijna drie jongen per broedgeval.