- Gegevens
Marter blijft een gevaar voor steenuilen
Met de steenuilen ging het redelijk. Toch kregen wij dit jaar weer te maken met predatie door de marter. Ondanks dat de nestkasten martervrij waren gemaakt, lukt het ze toch om toegang te krijgen met alle gevolgen van dien. Op de Veendijk ging het helemaal mis omdat niet alleen de jongen zijn gepredeerd maar ook één van de ouders. Een oplossing voor 100% martervrije kasten is dus nog niet gevonden.
- Gegevens
Kerkuilen in Koekange
In Koekange is het aantal broedparen van de kerkuil matig te noemen. Gelukkig kregen wij in mei een melding van een nestkast, die door de bewoners van het pand is opgehangen en waar nu naar alle waarschijnlijkheid jonge kerkuilen in zaten. Tijdens een controle bleken er maar liefs 6 jongen aanwezig te zijn. Voor de eerste keer de nestkast bezet met een goed resultaat.
Ook in de rest van ons werkgebied gaven de kerkuilen een sterk herstel te zien in vergelijking met de twee voorgaande jaren. Het aantal broedparen is verdubbeld en het aantal uitgevlogen jongen is tot nu toe met een stijging van ongeveer 120% sterk te noemen. Het geeft wel aan dat in een korte tijd de populatie zich kan herstellen. Momenteel moeten er nog een paar nestkasten gecontroleerd worden. Het kan zijn dat in het verloop van het seizoen de voedselsituatie verandert, met als dat de vroege legsels het beter doen dan de late legsels.
- Gegevens
Hele vroege kerkuilen
Begin mei kregen wij een melding van de familie Roskamp over de aanwezigheid van jonge uilen in de nestkast. Al enkele weken hoorden ze geluiden uit de nestkast komen die duidden op jonge uilen. Er is toen even in de nestkast gekeken en er bleken al 4 grote jongen in te zitten. Dit is in vergelijking met de voorgaande jaren bijzonder vroeg. Op 2 mei is de nestkast door Jans Bijker en Hilbert Folkerts bezocht en zijn de jongen geringd. Door het verzamelen van de biometrische gegevens bleek de grootste jonge uil al 45 dagen oud te zijn. Normaal gesproken beginnen wij met de controle van alle uilenkasten in het begin van juni. Op dit adres zijn de jonge uilen dan al uitgevlogen. Van alle jaren dat wij kerkuilenkasten controleren, hebben wij nog nooit zo’n vroeg broedgeval gehad.
Ook uit Koekangerveld kregen wij een melding van jonge uilen in een nestkast. Hier hadden de bewoners twee jaar geleden zelf een nestkast opgehangen en nu zaten daar voor het eerst jonge uilen in. Bij controle bleek het om maar liefst 6 jongen te gaan. Deze worden de derde week van mei geringd. Wij hebben het idee dat na 2 slechte jaren voor de kerkuilen het dit jaar weleens beter kan gaan.
- Gegevens
Uilen
Met de uilen lijkt het erop dat het een beter seizoen gaat worden dan de twee voorgaande jaren. In de voorgaande twee jaren zijn nieuwe kasten voor de kerkuilen opgehangen Tot op heden waren dien nog niet bezet. Naar het zich laat aanzien, komt daar dit jaar verandering in. Voor de controles is het nog een beetje te vroeg maar het geeft wel aan dat ten opzichte van de twee voorgaande jaren, die voor de kerkuilen niet goed waren wat betreft het broedsucces, nu een beter seizoen gaan krijgen. In Koekange op Schoonvelde is een kerkuilenkast bezet door een paartje torenvalken. Tevens is er op een locatie even gekeken in een steenuilenkast. Deze was bezet en er lagen 5 eieren in. Vorig jaar was deze nestkast bezet door een bijenvolk.
- Gegevens
Vroeg broedgeval
Onlangs lazen wij een bericht op Facebook over de aanwezigheid van jonge kerkuilen in een nestkast. Tijdens het schoonmaken van nestkasten in de gemeente Achtkarspelen troffen ze op 23 februari in een nestkast al 6 jongen aan. Dit komt wel eens vaker voor maar toch is dit voor de kerkuilen wel bijzonder te noemen. Ooit kregen wij van de bewoners, waar de nestkast was opgehangen, op 8 mei een melding van de vermoedelijke aanwezigheid van jongen. Tijdens deze controle bleken de jongen op het punt van uitvliegen te staan. Dit is natuurlijk wat later in het seizoen wanneer je dit gaat vergelijken met het broedgeval in Friesland. Deze vliegen, wanneer alles natuurlijk goed gaat, in de tweede helft van april al uit. De zachte weersomstandigheden tijdens deze winter en een goede voedselsituatie zijn naar alle waarschijnlijkheid de reden van dit vroege broedgeval.
- Gegevens
Kerkuilen Drenthe status 2022
De totaalcijfers van de broedgevallen in de provincie Drenthe zijn nu bekend. Zoals al eerder aangegeven was het geen goed seizoen voor de kerkuilen. In totaal waren er in de provincie 162 broedgevallen. Er zijn 409 jongen uitgevlogen. Dit is een gemiddelde van 2,5 uitgevlogen jong per nestkast. In topjaren hadden wij een gemiddelde van bijna 5 jongen per nestkast in ons werkgebied. Er was nog één tweede broedsel dat twee jongen voortbracht.
- Gegevens
Voorlopige gegevens van het aantal broedparen van de kerkuilen
Het seizoen 2022 gaat de boeken in als een slecht jaar. Tijdens de vergadering van de provinciale werkgroepen kwamen deze geluiden naar voren. Wij hadden in onze provincie dit jaar slechts 157 broedgevallen en er zijn 424 jongen uitgevlogen. Ook in het werkgebied van Vliegvlug in Drenthe hadden wij slechts 6 broedgevallen. De afwezigheid van de veldmuizen zal hier debet aan geweest zijn. De gegevens van andere provincies zijn nog niet bekend bij ons. Het zou ons niet verbazen dat de landelijke cijfers een dieptepunt laten zien. Resultaten per gebied kunnen echter grote verschillen aangeven, bijv. tussen de veen, klei en zandgebieden. Ook dit jaar kende onze Vogelwerkgroep een verschil. De zandgronden deden het relatief slecht en de veengebieden iets beter.
- Gegevens
28-05-2022 Steenuil
De populatie steenuilen in ons werkgebied is stabiel. Er zijn wat verschuivingen van de locaties van hun nesten, maar het totaal beeld blijft hetzelfde tot licht wisselend. In Koekange hadden wij een voorheen succesvolle nestkast nu onbezet. Wel is er een nieuw territorium vastgesteld. Vermeldingswaard is dat wij de laatste twee jaar geen broedgeval meer hadden op een voorheen succesvolle locatie. Aanwezigheid van processierupsen in de nestkast zal hier de oorzaak van geweest zijn. Bij de buren hadden de bewoners zelf een nestkast opgehangen. Laat nou de laatste 2 jaar hier de uiltjes in gebroed hebben. Volgens de bewoners zijn ook dit jaar de uiltjes weer aanwezig in de nestkast. Op Broekhuizen bleek een paartje verhuist te zijn naar de overburen. Voordeel is dat ze hier wel gebruik maken van een nestkast. Op de locatie van vorig jaar zaten ze ergens onder de dakplaten en dus voor ons niet te controleren.
- Gegevens
08-05-2022 Steenuilen
De eerste controle van de nestkasten van de steenuilen zit erop. Daar de steenuiltjes nu zitten te broeden, kunnen wij aan de hand van evt. ringen van meestal broedende vrouwtjes vaststellen of er veranderingen zijn in bijv. de gezinssamenstelling. Op een nieuw adres troffen wij voor het eerst steenuiltjes in de nestkast aan. Het betrof een ongeringd vrouwtje wat op de eieren zat te broeden. Op een andere locatie in Koekange, waar de voorgaande jaren altijd jonge uiltjes uitvlogen, was de nestkast nu onbezet. Ook in een nestkast in Koekange, waar de processierups de laatste twee jaar hun intrek hadden genomen en de broedpogingen waren mislukt, troffen wij dit jaar geen uiltjes aan. Mooie bijkomstigheid was dat bij een aanliggend huis de bewoners zelf een nestkast hadden opgehangen en dat de bewoners wisten te vermelden dat hun nestkast was bezet. Op andere locaties in Koekange zijn wel steenuiltjes aanwezig maar deze broeden niet in een nestkast.
In Nijeveen en Kolderveen hebben wij drie nestkasten bezet en op de Veendijk één nestkast. Op de Stapel zit een broedpaartje on de dakpannen van een huis.