23-02-2014 Natuurwerkdag bij de oeverzwaluwenwand.

De kunstmatige zwaluwenwand bij Tweeloo moet jaarlijks onderhouden worden. De nestgaten van het afgelopen broedseizoen moeten worden opgevuld met zand, begroeiing  voor de wand moet verwijderd worden en het voor de wand liggend meertje moet niet al te veel dichtgroeien met riet. In het verleden zijn deze werkzaamheden wel verricht met bijv. de scouting. Dit jaar hebben wij gekozen voor een andere benadering. Op de Oosterboerschool zijn de afgelopen twee weken nestkasten gemaakt door groep zeven. De bedoeling hiervan was om een gedeelte van de nestkastjes op te hangen bij de school en een gedeelte bij de oeverzwaluwenwand, dit natuurlijk ook om de betrokkenheid van de jeugd met de natuur te vergroten

.SAM 0871

Op 21 februari werd dus in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe een ‘natuurwerkdag’ georganiseerd. Hierbij konden wij natuurlijk ook prima samenwerken met de leerlingen van de Oosterboerschool. Op deze manier konden onder prima weersomstandigheden de nestkasten opgehangen en  opschietende struiken en wilgen voor de zwaluwenwand verwijderd worden. Dit met als doel de vrije aanvliegroute van de zwaluwen naar de wand toe te behouden.

Leuke bijkomstigheid was dat RTV Drenthe belangstelling toonde en opnames gemakt heeft van de werkzaamheden. Wij kunnen nu rustig stellen dat Meppel er 25 jonge acteurs bijheeft.

SAM 0861

Het belangrijkste is natuurlijk dat het gebiedje voor de zwaluwenwand dankzij de leerlingen van de Oosterboerschool en de samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe er weer prima bijligt.