18-03-2021 Zwaluwenwand Tweeloo 

Vorig jaar hadden 151 broedparen gebruik gemaakt van de zwaluwenwand bij Tweeloo. Het gevolg hierop is dat evenals andere jaren de oude nestgangen van het voorgaande jaar weer met zand gevuld moeten worden. Een tijdrovende bezigheid waar heel wat uren inzitten. De zwaluwen graven elk jaar weer een nestgang. Uit onderzoek is wel gebleken dat enkele oeverzwaluwen gebruik maken van oude nestgangen maar wij kunnen niet met zekerheid zeggen of bij het niet vullen van de nestgangen de oeverzwaluwen in grote aantallen weer gebruik gaan maken van de wand. Dus wordt jaarlijks de nestgaten weer vol gestopt met zand. Voorgaande jaren gebeurde dat met een groep vrijwilligers. Nu echter moesten wij in verband met de corona dit met slechts een paar mensen doen.
Ons plan is om de twee dagen met een paar mensen een gedeelte van ongeveer 5 meter te doen. Daar de wand ruim 70 meter lang is kan men zich voorstellen dat er aardig wat uren ingestoken moet worden.
Op 13 maart zijn wij begonnen en wij hopen deze werkzaamheden rond 26 maart af te ronden. Daar wij de eerste zwaluwen soms eind maart al bij de wand zien vliegen zij wij ondanks de beperking van het inzetten van een groep vrijwilligers dit jaar weer ruimschoots op tijd. In de maand april kunnen wij de hoofdmoot van de zwaluwen verwelkomen. De wand en het gebiedje ervoor ligt er dan weer goed bij en zijn wij zeer benieuwd of onze inspanningen zijn vruchten af zal werpen.

180321Zwaluwenwand