25-12-2021 Start aanleg zwaluwwand

In eerste instantie leek het erop dat wij dit jaar de wand nog niet konden realiseren. De firma Oosterhuis (bedrijf dat de wand zou aanleggen) sloot de deuren dit jaar op 17 december. De leverancier van de betonelementen kon deze echter nog dit jaar leveren. Om de betonelementen dan tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling onbeheerd aan de weg te laten staan was voor ons niet wenselijk. Dus werd er besloten om voor de kerstdagen de elementen te plaatsen en de wand aan te leggen. Gelukkig waren enkele werknemers van de firma Oosterhuis bereid om toch nog een aantal dagen door te werken. Op 16 december werd de eerste lading met de keerwanden geleverd en in de buurt van de te komen wand gelost en op 17 december werden de laatste elementen bezorgd.

261221zwaluwwand1

Op 17 december is er ook begonnen met het voorbereidende grondwerk. De aanwezige berg zand moest opzij gezet worden om plaats te maken voor de keerwanden. Op de plek, waar de huidige berg grond lag, moest de wand komen. Dus eerst moest de huidige aanwezige grond, die de aanleg in de weg stond, verwijderd worden. Op deze locatie werden dan de betonelementen geplaatst.

261221zwaluwwand2

Onder de betonelementen moest eerst nog een 'fundering' aangelegd worden. Een grote vrachtwagen geladen met granulaat was hiervoor nodig en het granulaat is aangebracht op de plaats waar de elementen moesten komen.

261221zwaluwwand3

Op 21 december was het zover dat de betonnen elementen geplaatst konden worden. Voor ons natuurlijk een bijzonder moment. Deze operatie verliep soepel en aan het eind van de dag waren de elementen geplaatst. Op 22 december werd het zand achter de elementen weer aangevuld en begon de zwaluwwand vorm te krijgen. Tegen het eind van de dag was de wand en het nodige grondverzet in grote lijnen klaar. Nu ligt de bal bij onze vogelwerkgroep. De afwerking van de wand zal nog enige tijd in beslag nemen. Het gebiedje naast de wand moet nog opgehoogd worden met grond zodat de aanplant van de struiken etc. mogelijk wordt. Dit gebiedje is te laag en nu alleen geschikt voor riet en wilg. Begin volgend jaar wordt dit gerealiseerd.

261221zwaluwwand4

261221zwaluwwand5