Verliefde oeverzwaluwen

Half mei waren er op 3 locaties in Meppel oeverzwaluwen actief met het graven van hun nesten. Op Tweeloo ging het in eerste instantie moeizaam met de aantallen maar rond deze tijd is er een toename geweest van het aantal broedparen en op dit moment zijn dat er ongeveer zeventig.

Bij de kunstmatige wand op het industrieterrein Noord zijn op dit moment iets meer zwaluwen dan vorig jaar. De laatste telling van het aantal nesten bleef steken op 110 stuks en dit is dus iets meer dan vorig jaar. Tijdens een bezoek aan de wand bleken niet alleen oeverzwaluwen interesse te hebben voor dit gebiedje. Het gebiedje is afgezet met prikkeldraad. Ondanks deze afzetting vond een visser het nodig om hier overheen te klimmen en te gaan vissen voor de zwaluwwand. De oeverzwaluwen vlogen paniekerig rond en durfden niet naar hun gegraven nesten toe. De visser is hierop aangesproken en verzocht dit gebiedje te verlaten. Hij had geen flauw idee waarvoor de afzetting was en waarvoor de wand diende. Ook was hij zich niet bewust van de in paniek rondvliegende oeverzwaluwen. Dit geeft aan dat sommige mensen alleen oog hebben voor hun eigen activiteiten. In overleg met de gemeente moeten wij gaan kijken of er meer mogelijkheden zijn om dit onnozele gedrag van ongewenst bezoek aan dit gebied te verhinderen.

Bij de zandwinning aan de Bremenbergweg was tot begin mei geen zwaluw te bekennen. In een week tijd hadden de oeverzwaluwen dit gebied gevonden en nu hebben wij rond de 200 nesten geteld. Het zal ons niet verbazen dat wij dit jaar weleens over de 400 broedparen kunnen gaan.

Oeverzwaluwen