04-04-2019 Onderhoud oeverzwaluwenwand 
Op 30 maart hebben wij de oeverzwaluwenwand weer onderhanden genomen. Deze betonwand is ruim 70 meter lang bij 2½ meter hoog en voorzien van meer dan 450 nestgaten. De nestgangen van vorig jaar worden dan weer gevuld met zand. Een hele operatie omdat wij vorig jaar meer dan 140 nesten hadden. Met een aantal vrijwilligers was om 8.00 uur aanvang werkzaamheden en de klus was net voor de middag geklaard. Dit jaar hebben wij ongeveer 12 nestgangen niet gevuld om te kijken of de zwaluwen de oude nesten weer gaan gebruiken.
Vorig jaar werden op 3 april de eerste zwaluwen bij de wand gezien. Dit jaar werden ze eerder gezien, want bij de start van de werkzaamheden (30 maart) vlogen er al een paar oeverzwaluwen bij de wand rond. De hoofdmoot echter moet nog komen. Vorig jaar was dat op 17 april. Wij zijn benieuwd hoe het dit jaar zal zijn.

040419Oeverzwaluwwand

De wand bestaat uit betonsegmenten die tegen elkaar aan zijn geplaatst. De familie Roomer volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Door het maken van foto’s van de segmenten kan er precies vastgesteld worden welke nieuwe nestgangen er zijn gegraven. Op deze manier kun je zelfs vroege en de wat latere oeverzwaluwen uit elkaar houden. Nu nog even wachten op de komst van het overgrote deel van de oeverzwaluwen.