24-06-2013 Eerste Drentse vogelaarsdag geslaagd

Afgelopen zaterdag werd de eerste Drentse vogelaarsdag gehouden in Meppel.Vogelwerkgroep Vliegvlug heeft in samenwerking met de Werkgroep Avifauna Drenthe (WAD) het voortouw genomen om deze dag te organiseren. De reden van het organiseren van deze dag was o.a. het tienjarig bestaan van Vogelwerkgroep Vliegvlug en het vijfendertig jaar bestaan van de WAD. Het thema van de dag was de klimaatverandering. Het programma ’s morgens bestond uit een viertal lezingen en in de middag een excursie.

Drentse VogelaarsdagDrentse Vogelaarsdag

De eerste lezing werd gegeven door Christiaan Both over de Bonte Vliegenvanger en boeide de aanwezigen van begin tot eind. Het avontuurlijke leven van dit kleine vogeltje sprak enorm aan tot de verbeelding en leverde tijdens de pauze nog heel wat gespreksstof.

Ook het verhaal van Arend van Dijk over de veranderingen in de vogelpopulatie in Drenthe als gevolg van het klimaat maakte tongen los. De nostalgische gevoelens bij verdwenen soorten, maar ook de opwinding als het gaat om nieuwe soorten waren merkbaar.

Bijzonder informatief was ook de bijdrage van Bert Dijkstra over de nieuwe vogelatlas. Met de eerste overzichtskaarten kunnen al vergelijkingen gemaakt worden met het verleden. Ook bleek zijn oproep om mee te gaan tellen niet aan dovemansoren gericht.

Vervolgens gaf Hilbert Folkerts een lezing over de bijeneter. Dit bijzonder kleurrijk vogeltje broedt de laatste jaren steeds vaker in Nederland. Al een aantal jaren opeenvolgend kunnen wij deze vogel, waar nog weinig over bekend is, als broedvogel noteren. Dat deze nu al een paar jaar broedt in het Reestdal is al even bijzonder te noemen. Het onderzoek van de vogelwerkgroep naar de prooiaanvoer van de vogels naar hun jongen bracht verrassende zaken aan het licht maar wierp aan de andere kant ook weer vragen op.

Na de middagpauze was een excursie georganiseerd. Deze had als bestemming het gebied Bodelaeke en werd geleid door Ronald Messemaker. De gunstige weersomstandigheden in de morgen lieten ons echter in de middag in de steek. Ondanks af en toe een regenbui lieten de deelnemers zich niet uit het veld slaan. Door de waarnemingen van o.a. zilverreiger, lepelaar en diverse plevieren werd de excursie als boeiend ervaren.

Dat deze dag als geslaagd mag worden betiteld kunnen we opmaken uit de lovende woorden voor de organisatie en de enthousiaste reacties op de sprekers. De vogelaarsdag is een succes geworden. Daar kon de regen tijdens de excursie ’s middags niets meer aan af doen. ‘Wat een geweldige dag!’, zo gaven de meerdere van de aanwezigen na afloop aan.