25-04-2018 Eikenprocessierups

Enkele weken geleden is Vliegvlug benaderd om nestkastjes voor mezen op te hangen in gebieden waar de rupsen aanwezig zijn. Dit is een natuurlijke manier van bestrijden van deze rups. Daar het broedseizoen toen voor de deur stond wat het zaak om dan ook direct actie te ondernemen voor het ophangen van de nestkasten. Dit is dan ook gebeurd en de familie Roomer en Hilbert Folkerts hebben er zorg voor gedragen om ruim twintig nestkasten op plekken op te hangen waar vorig jaar de eikenprocessierups voorkwam.

Persbericht Provincie Drenthe
Bestrijding  Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een beestje waar weinig mensen prijs op stellen. De brandharen van de rups kunnen voor mens en dier overlast geven. De overheid is verantwoordelijk voor het bestrijden van de processierups in het openbaar gebied. Bestrijding gebeurt door gespecialiseerde bedrijven; onder andere door middel van wegbranden, wegzuigen of biologische bestrijding met nematoden. Wat ook steeds meer gebeurt is natuurlijke bestrijding. De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn bijvoorbeeld vleermuizen, sluipwespen en vogels. Om de eikenprocessierups op een natuurlijk manier te bestrijden is het dus zaak om die dieren zoveel mogelijk de kans te geven om hun werk te doen. Natuurlijk bestrijding kan daarom bestaan uit het ophangen van nestkastjes voor mezen (mezen eten voornamelijk jonge rupsen), of door het inzaaien van overhoeken met speciale bloemzaden, die sluipwespen en sluipvliegen aantrekken.
De provincie Drenthe doet al jaren aan bestrijding van de eikenprocessierups. Tot nu toe werd er preventief gespoten met nematoden en werden de aanwezige nesten verwijderd. De provincie gaat nu ook op een natuurlijke manier bestrijden. Samen met schoolkinderen van de Paul Krugerschool  uit Coevorden en De Oliebron uit Schoonebeek, gaan leden van Natuur- en milieuvereniging 'Het Stroomdal' nestkastjes voor mezen ophangen op een aantal locaties langs provinciale wegen. De schoolkinderen gaan ook helpen met het controleren van de nestkastjes. Rondom Meppel worden ook nestkastjes opgehangen. Dit gaat de Stichting Vogelwerkgroep 'Vliegvlug' doen. De Wildkamp te Emmen heeft hiervoor nestkastjes beschikbaar gesteld.

250818nestkastjeseikenprocessierups