Het vogeljaar 2024, een tussenstand
Nu het seizoen ten einde loopt kunnen wij de balans opmaken van de diverse vogelsoorten, waar wij bemoeienissen mee hebben. Wij kunnen wel stellen dat het natte voorjaar van invloed is geweest op de diverse soorten broedvogels bij ons in de buurt. Uilen, torenvalken en visdiefjes waren wat later begonnen met het broeden. Dat had bijvoorbeeld tot gevolg dat onze activiteiten met de diverse vogelsoorten in een korter tijdbestek gedaan moesten worden. Blijkbaar hadden de vogels hun broedseizoen iets uitgesteld en om daarna toch maar te starten met de eileg.
Uilen
De uilen hebben het dit jaar in ons werkgebied niet goed gedaan. De reden is de voedselsituatie en omdat er te weinig prooien voor hun jongen zijn, worden er minder eieren gelegd en is hun broedsucces minder hoog. Toch hadden wij nog een redelijk aantal nestkasten bezet. Wat wel opviel was dat er diverse legsels verlaten werden. De omstandigheden voor het groot brengen van hun jongen was niet ideaal. Het gemiddelde aantal jongen per nestkast was ook niet hoog te noemen. Ook zijn er uilen, die betere tijden afgewacht hebben en veel later in het seizoen alsnog zijn begonnen met het leggen van hun eieren.
Torenvalken
Voor de torenvalken geldt hetzelfde als de uilen. Ook zij zijn iets later begonnen met hun broedseizoen. Toch kunnen wij terugkijken op een redelijk aantal bezetten nestkasten. Binnen de bebouwde kom in Meppel hadden wij (voor zover wij weten) 2 bezette nestkasten. Ook 4 nieuwe nestkasten waren dit jaar voor het eerst bezet. In toenemende mate treffen wij broedende torenvalken aan in kerkuilenkasten.
Visdiefjes
De visdiefjes, die al jaren op een dak in Meppel broeden, werden voor het eerst pas laat in april voor het eerst boven hun broedlocatie gezien. Ook leek het erop dat in een iets later stadium ook voor een ander dak als broedgelegenheid gekozen werd. De kolonie in Meppel scheen zich opgedeeld te hebben. Tijdens het eerste bezoek in mei bleek ook waarom. Door de vele regenval was het dak van hun vaste locatie voor de helft zeer nat en niet geschikt om hun nesten te maken. Daarom waren ze waarschijnlijk gedwongen op een nestlocatie te zoeken met betere omstandigheden. Dit seizoen hadden wij dus 2 kolonies visdiefjes. Hun gezamenlijke aantallen komt wel overeen met die van de voorgaande jaren.
Zwaluwen
De oeverzwaluwen lieten het in vergelijking met de voorgaande jaren gedeeltelijk afweten. Minder broedgevallen in de beide kunstmatige wanden en ook hun aanvang van het broedseizoen was in ons werkgebied iets later. Helaas had dit voorjaar vernieling van het schrikdraad, die de steenmarters bij de nesten moet weghouden, ook een negatief resultaat bij de wand op Tweeloo. Tal van nesten zijn daardoor uitgegraven door de marter.