27-06-2014 Visdiefjes doodgeslagen.

Bij het voorgaande bezoek, dat plaatsvond  op 6 juni, troffen wij maar liefst 73 nesten aan en paar eitjes die net waren uitgekomen. Om te kijken of er nog meer nesten waren bijgekomen en wij de eerste jongen van een ring konden voorzien brachten wij 26 juni weer een bezoek aan het dak van dit leegstaand pand.  

Bij het plaatsen van de ladder, waarbij normaal gesproken de visdieven massaal op de wieken gaan, zagen wij nu slechts enkele visdieven het dak verlaten. Op het dak aangekomen ontdekten wij de oorzaak. Overal op het dak lagen dode jonge visdiefjes. Normaal gesproken kunnen zeer hoge temperaturen funest zijn voor de jongen van deze dakbroeders, maar in dit geval waren de weersomstandigheden gunstig voor de overlevingskans van de jongen. De weersomstandigheden konden dus niet de oorzaak zijn. Verder gekeken troffen wij een schep aan die rechtop geplaatst was tegen een ventilator van een airco. Deze was bij ons voorgaande bezoek hier niet aanwezig. Bij het beter bekijken van de dode jongen bleek, dat deze allemaal platgeslagen waren. Hierbij zal dus ongetwijfeld de schep gebruikt zijn. Na een oppervlakkige telling vonden wij op een gedeelte van het dak zeker 50 platgeslagen dode jongen.

Bij het voorgaande bezoek troffen wij 73 nesten aan. Op 26 juni hadden wij nog slechts 8 nesten met eieren.  Dus 65 nesten moeten reeds uitgekomen zijn en hadden er dus maximaal 195 jongen (ze leggen immers drie eieren) op het dak moeten lopen.

Om van een kolonie visdiefjes de jongen dood te slaan is natuurlijk bizar of wat voor woord je voor deze actie ook wilt gebruiken. Van overlast kunnen wij niet spreken omdat deze kolonie gevestigd was op een verlaten gedeelte van een bedrijventerrein. Geen doorgaand verkeer, geen voetgangers, fietsers of wat dan ook. Daarom is er aangifte gedaan en laten wij hopen dat de schuldige boven water komt .

270614-01 270614-02