04-12-2018 Bijeneters in Friesland
Interessant artikel over een broedgeval van bijeneters in Friesland in het jaar 2015. Het artikel staat in Twirre van december 2018. Twirre is het tijdschrift over natuur en veldbiologie in Friesland.
28-12-2017 Vogeleilandje opgeschoond
Het vogeleilandje midden in het meertje bij het waterwinstation van Vitens bij Dalfsen (Vechterweerd) is ontdaan van opschot van wilg en els. Vorig jaar hebben wij het eilandje voorzien van grind om het een geschikte broedplaats te laten worden voor o.a. plevieren en visdiefjes. Dit gaf direct al resultaat. Kleine plevieren hadden het eilandje al gauw ontdekt en zijn er tot broeden overgegaan. Visdiefjes waren wel aanwezig maar waarschijnlijk was het ontbreken van nestmateriaal de reden dat er nog geen broedgevallen aanwezig zijn geweest.
Het eilandje dreigde begroeid te raken met vooral wilg. Dit was natuurlijk niet wenselijk en er moest ingegrepen worden. Enkele vrijwilligers van Vliegvlug zijn een paar morgens aan het werk gegaan om de opstand te verwijderen. Om het eilandje te bereiken kregen wij de hulp van Evert Dijk van Buitenplaats Vechterweerd. Een vlot werd gebouwd waardoor wij het eilandje konden bereiken. Het verwijderen van de honderden kleine boompjes was een hele klus, maar het eilandje ligt er weer goed bij. Nu maar afwachten wat het komende broedseizoen brengt.
27-11-2017 Presentatie Koekange
Op 22 november heeft Vliegvlug in het dorpshuis van Koekange een presentatie over de werkzaamheden van de vogelwerkgroep en een lezing over uilen gegeven. De avond werd goed bezocht door enkele tientallen vogelliefhebbers. Voor de pauze vertelde Hilbert Folkerts over de werkzaamheden van de werkgroep tijdens de lente- en zomermaanden en na de pauze kwamen de uilen aan de beurt. Door de presentatie kreeg men een duidelijk beeld over de verspreiding van uilen in Drenthe en Nederland. Ook werd er ingegaan op de kansen voor bijv. de steenuilen in deze omgeving. Klaas Klomp gaf uitleg over de resultaten van het afgelopen seizoen, zodat de bezoekers ook een duidelijk beeld kregen over wat er nu allemaal voorkomt in dit gebied en hoe het broedseizoen is verlopen. Al met al een leuke en informatieve avond.
23-09-2017 Vooraankondiging Jaaravond 2017
De datum van de jaaravond is bekend, namelijk 15 november. Dit jaar is het ons gelukt om Geert de Vries naar Meppel te laten komen om een lezing te geven. Geert de Vries is in Drenthe een bekende natuurkenner, is een boeiend verteller en gebruikt voor zijn presentaties zelf gemaakte foto’s die van professionele kwaliteit zijn. Het beloofd dus een interessante avond te worden.
Geert de Vries zal een presentatie geven over:
Vogels in de winter.
De presentatie vogels in de winter bestaat uit twee onderdelen.
Voor de pauze worden er allerlei wetenswaardigheden over tuinvogels in de winter verteld en hoe men tuinvogels de winter door kan helpen. Na de pauze staan de wintervogels in het buitengebied centraal, waarbij het accent ligt op eenden, zwanen en ganzen. Centraal in beide verhalen staat het gedrag van de vogels en de relaties die ze met hun omgeving onderhouden. Ter illustratie: Onze roodborsten zitten’s winters in Spanje. Het roodborstje dat nu in de tuinen zit, is vrijwel altijd alleen en komt uit Noord Europa. Eenden zijn nachtdieren, die overdag een beetje zitten te dutten langs de waterkant . Aan het eind van het jaar wordt een kortstondig huwelijk gesloten. Ganzen zijn dag-dieren en sluiten daarentegen een huwelijk voor het leven.
Deze avond is voor zowel de leek als de kenner interessant.
Geert de Vries is in Drenthe een bekende natuurkenner, is een boeiend verteller en gebruikt voor zijn presentaties zelf gemaakte foto’s die van professionele kwaliteit zijn.
Wij hopen u allen te mogen begroeten.
namens het bestuur,
Hilbert Folkerts.
10-09-2017 Ringen van kerkuilen.
Onze werkgroep Uilen heeft een prachtig filmpje gemaakt over de praktijk van het ringen van jonge kerkuilen.
Afgelopen tijd zijn zij er regelmatig op uitgetrokken. En met succes, want het aantal jonge kerkuilen is dit jaar groot.
20-03-2017 Seizoen 2017 begonnen
Net zoals ieder jaar zijn wij benieuwd naar de ontwikkelingen van de broedvogels binnen ons werkgebied. In maart wordt er reikhalzend uitgekeken naar het broedseizoen. Zoals ieder jaar beginnen wij met het controleren van de bosuilenkasten, vervolgens komen de weidevogels en dan komen de rest van de vogelsoorten er achter aan. Altijd weer een spannende tijd. Wij proberen u aan de hand van korte artikelen u op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen in het voorjaar.
Bosuilen
Tijdens een controle van de bosuilenkasten bleek, dat de nestkast, waarin voorgaande jaren altijd werd gebroed, dit jaar niet bezet was. In een andere nestkast troffen wij wel een bosuil aan. Daar wij de nestkasten controleren met behulp van een camera (op deze manier blijft de uil rustig in de nestkast zitten), die wij aan een telescoop stok hebben bevestigd, konden wij niet vaststellen of er jongen of eieren aanwezig waren. Een latere controle zal duidelijkheid geven.
Weidevogels
Op 16 maart werden in ons werkgebied de eerste nesten met eieren aangetroffen van de kievit. De daarop volgende dagen werden onder prachtige weersomstandigheden op tal van landerijen diverse kievitsnesten gevonden. Ook de grutto’s zijn weer teruggekomen in hun broedgebied. Nog even een paar weken wachten en dan zullen ook deze vogels met de eileg beginnen.
In de Barsbeek zijn op 18 maart ook de eerste legsels van de kieviten gevonden bij een plas dras. Ook vlogen er nog kieviten rond die nog niet begonnen waren met de eileg. Grutto’s en tureluurs waren ook aanwezig zodat het voor het komende seizoen het er goed uitziet. Daar de predatie in deze polder torenhoog is, zoeken wij de legsels op van de weidevogels. Aan de hand van de datum van de gevonden legsels kun je een voorspelling doen van uitkomstdata en het vliegvlug worden van de kuikens. In dit geval geldt voor de kieviten, dat er rond de laatste week van mei er vliegvlugge kuikens moeten rondlopen of vliegen. Voor grutto’s en tureluurs weten wij dat nog niet maar aan de hand van de start van de eileg kunnen wij dit over een paar weken ook voorspellen.
Bodelaeke
Het bouwterrein van Bodelaeke in Giethoorn ziet er niet goed uit voor o.a. plevieren. Het gebiedje is niet gemaaid met als gevolg dat er nu overal riet groeit en het een verwilderde aanblik geeft. Dit heeft gevolgen voor de broedvogels, die er de voorgaande jaren hun nesten hadden gemaakt. Zoals het er nu uitziet is het gebied alleen nog geschikt voor ganzen en kuifeenden. Ook zullen de kokmeeuwen er nog wel gaan broeden, maar voor plevieren, visdiefjes etc. is het nu te ruig geworden.
18-12-2016 Schade door spechten
Bij een nieuwbouwproject is als gevelbekleding red cedar gebruikt. Al gauw kreeg een specht of spechten deze zachte houtsoort in de gaten met als gevolg dat ze er hun lusten op bot vierden. Er werden enkele gaten ingehakt en op tal van andere plaatsen trof je hun hak sporen aan. Dit is natuurlijk niet wat je wenst van je nieuwbouw huis. Wie heeft hier ervaring mee en natuurlijk ook hoe je het spechtenwerk kunt voorkomen. Er zijn al wat maatregelen genomen in de vorm van een opgeplakt roofvogeloog en het aanbrengen van een plastic lint. Helaas zijn deze maatregelen niet afdoende. Graag zouden wij tips ontvangen over hoe je dit vogelvriendelijk kunt aanpakken.
30-10-2015 Vogeldag bij Intratuin
Onze VWG Vliegvlug was op zaterdag 31 oktober aanwezig met een stand bij Intratuin in Meppel, waar de vogel en zijn omgeving die dag het thema was.
Henk van de Waal, René Koster en Hilbert Folkerts konden de bezoekers voorzien van informatie over vogels die in hun tuin voorkomen.